Jön a tanárok távoktatása, mobilozásuk korlátozása

Augusztus 13-ig lehet véleményezni Pintér belügyminiszter társadalmi egyeztetésre bocsájtott rendelettervezetét.

Pintér Sándor belügyminiszter olyan rendelet kiadására készül, amely főszabály szerint szeptember 1-jétől terjedne ki minden óvodában, általános iskolában, gimnáziumban, szakgimnáziumban, szakiskolában vagy készségfejlesztő iskolában foglalkoztatott pedagógusra. A belügyminiszter gyakorlatilag tanulni, vizsgázni küldi őket.

A pedagógusnak „a nevelő-oktató munka során alkalmazott tartalomszabályozókkal összefüggő ismereteit képzés keretében” kell megújítania, azokról a képzés teljesítésekor, „a nevelő-oktató munka során alkalmazott tartalomszabályozókkal összefüggő ismeretek elsajátítását követően” számot adnia.

Az óvodapedagógusokat az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatos ismereteikről, a tanítókat, tanárokat a Nemzeti alaptanterv kiadásáról, bevezetéséről és alkalmazásáról szóló rendelet melléklete szerinti Nat és az azon alapuló, végzettségükhez, szakképzettségükhez kapcsolódó kerettantervek, alapprogramok, irányelvek, az érettségi vizsgakövetelményekben foglaltak, munkakörüknek és szakképzettségüknek megfelelő ismeretéről számoltatják el.

Ha a pedagógus a nevelő-oktató munkáját több szakképzettség alapján végzi, az igazgató –
a pedagógus véleményének kikérése alapján – határozza meg, képzésénél mely szakképzettséget kell figyelembe venni. A miniszter által meghatározott szakmai elvek alapján kidolgozott képzést, számonkérést az Oktatási Hivatalnak kell megszerveznie a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) bevonásával.

A képzést tíz órás távoktatási képzés keretében kell teljesíteni egy alkalommal, az NKE által működtetett informatikai továbbképzési rendszerben. .

A pedagógus egy, az NKE által meghatározott képzési–számonkérési időszakban vesz részt.

A képzéshez kapcsolódó számonkérés 2024. szeptember 1. és 2025. január 31. között
teljesíthető.

Pintér Sándor rendelettervezete szerint a tananyaghoz kapcsolódó számonkérés sikeres teljesítéséhez a pedagógusnak húsz kérdésből legalább tizenötre kell helyesen válaszolnia. Sikertelen számonkérés esetén, azt még kétszer meg lehet ismételni a képzési–számonkérési időszakban. Az Oktatási Hivatal a képzés elvégzéséről a pedagógusnak tanúsítványt állít ki, amely megfelelt/nem megfelelt eredményt tartalmazhat.

A belügyminiszter egy korábbi rendeletet is kiegészítene, módosítaná a pedagógusok mobiltelefon-használatát.

A pedagógus a tanórai és egyéb foglalkozások ideje alatt, valamint tanulói felügyelet
ellátása során a birtokában lévő mobiltelefont és egyéb digitális, infokommunikációs eszközt a neveléssel-oktatással összefüggő célokra használhatja.

Ez csak akkor az iskola pedagógiai programjában szereplő, intézményen kívül szervezett
programokon nem érvényes. Pintér Sándor szerint a pedagógus akkor is használhat mobiltelefont, ha a saját vagy más életét, testi épségét, vagyonát közvetlenül fenyegető veszély más módon nem hárítható el, ha szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésének elhárítása, elkövetése miatt segítséget kell kérnie.

Kapcsolódó
„Az NKE pedagógusképzője lesz a kormány új oktatási kisvasútja Bicskéig”
Tavasszal jelentette be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, hogy tanárképző kart hoz létre, oktatási szervezetek azonban tiltakoznak ellene. De mi a gond azzal, ha az NKE pedagógusképzést indít? Erről kérdeztük Ercse Krisztát, a Civil Közoktatási Platform szakértőjét.