Az NNI vizsgálja a Vári-éra vízilabdás pénzügyeit

Cikkünk alapján kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt Vadai Ágnes DK-s képviselő,

Ezzel a stabilitással és szakmai színvonallal nyugodt szívvel tudom átpasszolni a labdát

– fogalmazott 2022. októberi lemondásakor Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke, amikor átadta a stafétát utódjának, Madaras Norbertnek, akivel együtt voltak tagjai az athéni olimpián győztes pólóválogatottnak. Utóbb kiderült, Vári csaknem félmilliárdos hiányt hagyott utódjára.

Madaras Norbert a Nemzeti Sportnak beszélt arról, hogy lépéseket tettek a Vári-korszak gazdasági tevékenységének kivizsgálására. A szövetség az átvilágítás eredeményét nem akarta kiadni, de a Kúria erre kötelezte, lapunk pedig az átvilágítási jelentés alapján megírta, hogy például Vári Attila vezetése idején a szövetség darabonként 25 ezer forintot fizetett olyan galléros pólókért, amilyenekért most 8 ezret. Vettek egy 93 milliós Mercedes buszt is, amit üzemeltetésre tovább adtak, és a bérlőnek fizettek a használatáért. A buszt az új vezetés csak féláron tudta értékesíteni.

Vadai Ágnes (DK) a 24.hu cikkét idézve arról kérdezte a legfőbb ügyészt, indít-e vizsgálatot a Magyar Vízilabda Szövetségnél a – Madaras Norbert jelenlegi elnök által megrendelt – Vári-korszakról készült átvilágítási jelentés alapján. Polt Péter hivatalból nem indít vizsgálatot, de a kérdést  tartalmilag feljelentésként értékelte. A legfőbb ügyész azt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának továbbította. A feljelentés elbírálásának eredményéről a nyomozó hatóság tájékoztatja majd Vadai Ágnest.

A rendőrség egyébként már foglalkozik a Vári-éra egyik ügyével. Azzal, amikor az MVLSZ 50 millió forintnak megfelelő összeget utalt át csalóknak. Kiderült, kétszer is becsapták a szövetséget, amelynek apparátusa előbb egy valenciai, majd egy lisszaboni bankszámlára utalt olyan szállásköltségeket, amelyekre Montenegróban és Rijekában vártak a jogosultak. Az ügyben 2022 októberében az MVLSZ feljelentése alapján a BRFK csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen kezdett nyomozni. Néhány hete a 24.hu kérdésére azt közölték, hogy a nyomozás folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatás még nem történt.

Kapcsolódó
93 milliós busz, túlárazások, rokoni szálak – megszereztük a jelentést arról, hogyan szórta a pénzt Vári Attila idején a vízilabda-szövetség
Akkoriban a szövetség darabonként 25 ezer forintért vett galléros pólókat, ilyenekért most 8 ezret fizet. Vásároltak egy 93 milliós Mercedes buszt is, amit üzemeltetésre tovább adtak, és a bérlőnek fizettek a használatáért, majd végül az új vezetés csak féláron tudta értékesíteni. A sószobát és a jakuzzit azonban már nem tudták beépíttetni az irodába.