„A fodrász sem kérdezi meg a vendéget, honnan van pénze hajat nyíratni” – a győri kukás cég botránykrónikája

Hűtlen kezelés gyanújával folytat nyomozást a rendőrség a győri hulladékszállításért felelős önkormányzati cég, a GYHG Nonprofit Kft. korábbi ügyvezetője ellen. Összeszedtük, mit lehet tudni a régóta húzódó ügyről, amelyet évekkel ezelőtt – még újságíróként – a nemrég megválasztott új polgármester, Pintér Bence robbantott ki.
  • Jelenleg is büntetőeljárás folyik a hulladékszállításért felelős győri önkormányzati cég, a GYHG Nonprofit Kft. korábbi ügyvezetője ellen. A nyomozás akkor indult, amikor a júniusban a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZVE) színeiben, az LMP, a Momentum és az MSZP támogatásával megválasztott új polgármester, Pintér Bence három évvel ezelőtt, még újságíróként riportot írt a cég egyik alvállalkozójának megbízásairól, amelyek miatt Pollreisz Balázs szocialista önkormányzati képviselő feljelentést tett.
  • Ezután gyanúsították meg az önkormányzat tulajdonában lévő GYHG Kft. volt ügyvezetőjét, aki a rendőrség szerint 800 millió forintos vagyoni hátrányt okozott.
  • A cikk miatt az érintett vállalkozó beperelte a cikket jegyző lap mögötti médiacéget, és meg is nyerte a pert, a GYHG volt ügyvezetője elleni nyomozás azonban ettől függetlenül zajlik tovább.
  • A korábbi években összesen több száz milliós megrendeléshez jutó üzletember, Alföldy Alexander és cégének neve az önkormányzati választás kampányában is előjött. Pintér azt állította: fideszes képviselő, illetve képviselőjelölt is kapott megbízást Alföldy cégétől.
  • Megkerestük az összes érintettet, így Alföldy Alexandert is, aki a korábbi cikkekben nem szólalt meg, ezúttal azonban kifejtette az álláspontját. Arra is választ adott: igaz-e Pintér Bence azon állítása, miszerint a felelősségre vonástól tartva Dubajban bujkál?

Pintér Bence, az október 1-jén hivatalba lépő, a választásokon ellenzéki és civil támogatással győzelmet arató  új győri polgármester a 24.hu-nak adott interjújában azt mondta: békés együttműködésre törekszik a Fidesz helyi politikusaival. Amire szükség is lesz, hiszen a kormánypárt a 15 egyéni körzetből 14-ben győzött, így a győri közgyűlésben kétharmados többsége lesz. A közös munkát nehezítheti, hogy Pintér korábban korrupciógyanús ügyekről, fideszes önkormányzati politikusok közpénzes megbízásairól, a helyi cégek gazdálkodásának átláthatatlanságáról írt cikkeket. A TSZVE-kampány egyik fő csapásiránya pedig épp a vélelmezett korrupció feltárása volt.

Vagyis Pintérnek azokat a politikusokat, önkormányzati cégvezetőket (köztük a leköszönő polgármestert Dézsi Csaba Andrást) kell együttműködésre bírnia, akiket korábban támadott, miközben az őt megválasztó hívei elszámoltatást várnak tőle. A GYHG-ügyben írt riportban szereplő üzletember, Alföldy Alexander pedig etikátlansággal vádolja Pintér Bencét – szerinte az új városvezető úgy írt cikket róla, hogy őt nem kereste meg. A vállalkozó azt is szóvá tette, hogy a Pintér cikkét közlő Ugytudjuk.hu kiadója a jogerős ítélet dacára sem fizette ki a neki megítélt sérelemdíjat – későbbi válaszában azonban úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a cég részben eleget tett az ítéletben foglaltaknak.

Politikusoknak is jutott megbízás

A győri választási kampány finisében hozta nyilvánosságra Pintér Bence, hogy a hulladékgazdálkodásért felelős, önkormányzati tulajdonú GYHG Kft. egyik alvállalkozója, az ADS PROCON Kft. helyi fideszes politikusok vállalkozásainak is adott megbízást. Erről egy lakossági fórumon Dézsi Csaba Andrást is meg akartuk kérdezni, de feltenni sem hagyták a kérdést. Cikkünk megjelenése előtt megkerestük mindkét érintett fideszes politikust:

de ők sem adtak érdemi választ kérdéseinkre. A GYHG Kft. ügyvezetője, Nagy Csaba sem reagált érdeklődésünkre.

Az ügy több mint három évvel korábbra, Dézsi polgármesteri ciklusának első felére nyúlik vissza. Pintér Bence 2021 májusában írt riportot az Alföldy Alexander cégei által kapott önkormányzati megbízásokról. A cikk szerint „a polgármester tudtával egy vállalkozó gyakorlatilag magáncégeként kezelte az önkormányzati tulajdonban lévő vállalkozást, és tavaly négy hónap alatt 318 millió forint értékű megbízást zsebelt be”. A cikk nyomán Pollreisz Balázs szocialista önkormányzati képviselő (aki az idei választásokon Pintér csapatával indult) 2021 májusában feljelentést tett a győri rendőrkapitányságon.

A megyei főügyészség úgy tájékoztatott: miután értesültek a riportban közölt állításokról, ők már saját hatáskörben, önállóan elkezdtek nyomozni, és az én feljelentésemet csatolták az ügy irataihoz. Mivel emiatt nem vagyok az ügyben feljelentő, így semmilyen tájékoztatást nem kapok az eljárásról, azaz fogalmam sincs, hogy az momentán hol tart

– mondta el a 24.hu-nak Pollreisz.

Szajki Bálint / 24.hu – Pollreisz Balázs, a győri MSZP elnöke.

Az ORFK lapunknak azt válaszolta: „az ügyben a büntetőeljárás a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál hűtlen kezelés gyanúja miatt folyamatban van.”

A Győri Járási Ügyészség szóvivője, Gál Katalin valamivel részletesebb tájékoztatással szolgált.

A nyomozás vizsgálati szakaszban van, egy személy gyanúsítotti kihallgatására sor került az ügyben. Hogy kiket hallgattak ki és milyen minőségben, továbbá milyen cégek érintettek, azt nem áll módomban elárulni nyomozástaktikai és személyiségi jogi érdekek miatt

– közölte.

Az üggyel kapcsolatban a rendőrség által kiadott, 2022. május 22-i közleményből az derül ki, hogy a hatóság „különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást K. Tamás ellen. A 44 éves férfi 2020-ban az egyik hazai város önkormányzatának tulajdonában álló kft. igazgatója volt. Beosztásából azért kellett távoznia, mert felmerült a gyanú, hogy a cégnek mintegy 800 millió forintos vagyoni hátrányt okozott.” A rendőrség szerint „az egykori ügyvezető a 2020-as év szerződéseinek több mint egyharmadát oly módon kötötte meg, ami hátrányosan érintette az általa képviselt kft.-t. Volt, hogy térítésmentes használatra adott át luxusterepjárót egy magánszemélynek, ezzel összesen mintegy 6,5 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

A nyomozó hatóság gyanúja szerint különböző vállalkozókkal olyan szolgáltatásokra kötött szerződéseket, melyekre nem is lett volna szüksége a társaságnak, vagy olyan mértékben volt túlárazva az adott juttatás, mely nem volt arányban a szerződésben foglaltakkal.

Egyedül viszi el a balhét?

Pintér a rendőrségi közleményre hivatkozó cikkéből kiderült: a GYHG Nonprofit Kft. korábbi ügyvezetőjéről, Koronika Tamásról van szó. Koronikát (aki az Opten szerint 2019. április 24-étől 2020. június 11-éig cégvezetője, utána 2020. december 18-áig ügyvezetője volt a GYHG-nak) mi is megkerestük, de nem kívánt nyilatkozni. Hogy a nyomozás érinti-e Alföldy Alexander cégének szerződéseit, nem tudni. Pintér Bence azt írta, hogy Alföldy „már jóval azelőtt megjelent a Győr környéki szemétszállítás környékén, illetve egyes győri politikusok körül, minthogy a most meggyanúsított Koronikának bármi köze lett volna a GYHG-hoz.” A cikk szerint Koronikát azzal gyanúsítják, hogy jogosulatlanul vett fel 350 millió forintos hitelt a Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulástól, miközben annak elnöke Borsi Róbert volt, a hitelfelvételt pedig tárgyalta a társulási tanács is, amibe a győri önkormányzat öt tagot delegál, akik közül négyen fideszesek, beleértve a pénzügyekért felelős alpolgármestert, Szeles Szabolcsot. „Tehát, ha Koronika valóban a tulajdonos (az önkormányzat) beleegyezése nélkül vett fel hitelt, annak legkésőbb itt, a társulási tanács ülésén ki kellett volna derülnie, és ha ez ellen bármi kifogása lett volna a győri önkormányzatnak, akkor nem szavazták volna meg a hitelfelvételt” – állította Pintér a cikkében, amelynek a címe is erre utal: Furcsa lenne, ha a kukás cég volt ügyvezetője egyedül vinné el a balhét.

Viszont eddig nincs más gyanúsított.

Borsi Róbert fideszes képviselő Alföldy Alexanderrel való kapcsolata már a 2022-es választás idején téma volt. Jenei Ferenc, az LMP győri elnöke, (akit a TSZVE listájáról az idén önkormányzati képviselővé választottak) Borsit kérdezte, hogy hol tart a nyomozás.

Pletyka terjed a városban arról, hogy konfliktusod van Alföldy Alexanderrel, bizonyos általa előre kifizetett jutalékok okán. Persze ez utóbbi biztosan hazugság és csúnya dolog ilyet terjeszteni, de egy írásbeli cáfolat tőled még elférne itt szerintem

– érdeklődött Borsitól az LMP-s politikus. Erre a fideszes városatya így reagált: „Nem vettem részt a GYHG irányításában, sem az igazgatóság, sem pedig a felügyelőbizottság tagja nem voltam. Ennél fogva arról sincs információm, hogy a nyomozás hol tart.” A nyomozásról egyébként a GYHG jelenlegi ügyvezetőjét, Nagy Csabát, illetve a tulajdonos önkormányzatot vezető Dézsi Csaba András polgármestert is kérdeztük, de nem válaszoltak.

Borsi Róbertet a választás előtt és után is megkerestük Pintér állításaival kapcsolatban, miszerint a cége, a Kisalföld Marketing Kft.  2020 októberében 1,9 millió forintot kapott az ADS PROCON Kft.-től. A Borsi cége által működtetett digitális hirdetőtáblákat „eredetileg Alföldy cége, a Global Marketing hozta Győrbe. Borsi cége ebben az évben augusztusban és szeptemberben összesen kétmilliós megbízást a GYHG-től is kapott digitális plakátokért” – írta Pintér.

Borsi Róbertnek a következő kérdéseket tettük fel:

Borsi nem válaszolt a kérdéseinkre, pedig a június 25-i közgyűlésen személyesen is érdeklődtünk a témában. Korábbi ígéretéhez híven (miszerint a választás után felel majd kérdéseinkre) reagált viszont a frissen megválasztott fideszes önkormányzati képviselő, Antal Imre.

Az ADS-PROCON a kérdéses időszakban munka- és tűzvédelmi feladatok ellátására keresett partnert, és mivel engem ajánlottak nekik, felvették velem a kapcsolatot, és elfogadva az ajánlatomat, megbíztak ilyen jellegű munkával. Korábban semmilyen kapcsolatom nem volt ezzel a céggel, és a vezetőit sem ismertem

– írta a győri önkormányzat új kormánypárti tagja, azt is hozzátéve: „Szeretném hangsúlyozni, hogy a kérdéses időszakban nem voltam közszereplő, még kevésbé politikus, tehát azt, hogy »politikusként számláztam«, határozottan vissza kell utasítanom. Egyszerű kisvállalkozó voltam, aki örül minden megrendelésnek. Az, hogy egyéni vállalkozóként is dolgoztam meg a cégem is, csak annyit jelent, hogy pont ezen időszakban alakult a cégem (a cégnyilvántartásból is ellenőrizhető), ezért az én kérésemre került sor erre a technikai jellegű váltásra, lezárva az egyéni vállalkozói szerződést és újat kötve a cégemmel” – hangsúlyozta Antal, aki a megbízásban nem talál kivetnivalót.

Marjai János / 24.hu – Borsi Róbert

„Arról, hogy egy tőlem szolgáltatást rendelő cégnek honnan van bevétele, milyen egyéb ügyletei vannak, nincsenek információim, semmi közöm hozzá. A fodrász sem kérdezi meg a vendéget, honnan van pénze hajat nyíratni” – véli az újdonsült politikus. „Az egész ügylet körülbelül fél évig volt, utána a szerződés érdekmúlással megszűnt, a továbbiakban semmilyen munkát nem végeztem az adott cégnek, azóta semmilyen információm nincs velük kapcsolatban. A megbízást teljesítettem, nekem a szerződés szerinti összeget korrekt módon kifizették, ezzel le is zárult a kapcsolat” – mondta el a 24.hu érdeklődésére Antal Imre.

Javaslom, kérdezze meg a megválasztott polgármestertől, hogy munkáltatója, a Kő A Mezőn Nonprofit Kft. miért nem hajtja végre a Kúria ítéletét, amely Pintér Bence korábbi, lejárató irományáról tartalmaz legfelsőbb szintű jogi állásfoglalást

– reagált a 24.hu megkeresésére Alföldy Alexander, az ADS PROCON Kft. tulajdonos-ügyvezetője, aki írásban válaszolt a kérdéseinkre, és egyúttal utalt arra, hogy a kft. Ungár Péter LMP-társelnök érdekeltsége.

Pintér Bence, az október 1-jén hivatalba lépő új győri polgármester egyáltalán nem független, hanem baloldali, ellenzéki újságíró. Aki a médiaetika legalapvetőbb etikai normáját – miszerint hallgattassék meg a másik fél is – durván semmibe véve arra sem vette a fáradtságot, hogy engem, mint az »Ismerjük meg a vállalkozót, aki hatalmasat kaszált, miközben a győri kukás cég a csőd szélére került!« című cikkének első számú célpontját megkeressen, és annak megírása  előtt egyáltalán megkérdezze, hogy mi a valós helyzet. A Szombathelyi Törvényszéken – tanúkénti meghallgatásán – Pintér valami olyasmit mondott, hogy »azért nem kerestem meg Alföldy Alexandert, mert nem volt kérdésem hozzá«. E szándékos és célzatos lejárató cikk tekintetében mindhárom eljáró bíróság – a Szombathelyi Törvényszék, a Győri Ítélőtábla és a Kúria is – megállapította a jogsértést

– mondja Alföldy Alexander, aki azt is sérelmezi, hogy az Ugytudjuk.hu-t kiadó médiacég nem hajtotta végre a jogerős bírósági ítéletet. „Nem hiteles az a személy, akinek a munkáltatója/baráti köre/politikai csoportosulása a rá nézve kedvezőtlen kúriai döntést nem teljesíti, így az elégtételadást elmulasztja, a megítélt sérelemdíjat nem fizeti meg – ezért a mulasztóval szemben végrehajtási eljárást kellett indítanom” – fogalmazott Alföldy, aki egy későbbi válaszában pontosított: „az említett kúriai ítéletet részben teljesítette a Kő a Mezőn Nonprofit Kft., de még egy fennmaradó részt teljesíteniük kellett volna. Az információim szerint ez mind a mai napig nem történt meg.”

Sok száz-e a 318?

Alföldy szerint a per tárgyává tett cikkben szereplő „sok száz millió forint közpénz” félmondat „nem tárgyilagos, hanem szándékosan felnagyított, eltúlzott közlés, az helyesbítésre szorul, hiszen a 318 millió forint egyrészt a bírósági ítélet szerint hamis tényállítás, másrészt az én értelmezésem szerint a három még nem sok, a sok az 5-6-7-8-nál kezdődik, tehát a 318 millió forint nem sok száz millió. Akkor lenne »sok száz«, ha legalább 500–800 millió forintról lenne szó” – véli az ADS PROCON ügyvezetője.

„A Pintér által Borsi Róberthez kötött hirdetőtáblák a létrejött szerződésnek mindenben megfeleltek, hibátlanul működtek, így a számon kért 1,9 millió forintos összeg jogalapja teljesen törvényes, mértéke észszerű volt, eltúlzottnak pedig egyáltalán nem tekinthető. A GYHG által Borsi Róbertnek a digitális plakátokért juttatott összegről – szerződő felekként – a GYHG ügyvezetője és Borsi Róbert jogosult megfelelő információt adni” – reagált Alföldy Alexander a győri önkormányzat gazdasági bizottságának fideszes elnökét érintő állításokra.

Antal Imre cégét munkavédelmi szolgáltatásra vettem igénybe, összesen mindössze néhány százezer forint értékben, ami sem jelentősnek, sem eltúlzottnak nem mondható. Semmilyen körülmény nem utal arra, hogy azért vettem volna igénybe ennek a cégnek a szolgáltatásait, mert annak vezetője fideszes vagy önkormányzati képviselő lenne. Azért volt rá szükség, mert ez a cég tudott (szakmailag is elismerten) megfelelő munkavédelmi oktatásokat, illetve szolgáltatásokat nyújtani

– fűzi hozzá Alföldy, aki azt is elmondta: „az ADS PROCON Kft.-nek régebb óta volt kapcsolata az ön által említett személyekkel – amit semmilyen jogszabály nem tilt. Nincs olyan előírás sem, hogy önkormányzati képviselő vagy annak cége nem vállalhat munkát egy győri magáncégnek csak azért, mert tulajdonosa képviselő. Jogsértést e szerződésekkel kapcsolatban eddig senki sem állapított meg, pedig sokan vizsgálták – különösen a most megválasztott polgármester. Hamis állításaik voltak, de azokat bizonyítani nem tudták, én viszont a perben cáfoltam azokat. Munkáim többségét közbeszerzési vagy beszerzési eljárások lefolytatásának eredményeként nyertem el. A megkötött szerződésekkel jogsértést nem követtem el, ilyet semmilyen erre feljogosított szerv nem állapított meg” – válaszolta érdeklődésünkre Alföldy Alexander.

Az ADS PROCON  Kft. tulajdonos-ügyvezetője a feljelentéssel kapcsolatban elmondta: „Ellenem sem Magyarországon, sem külföldön nem folyik büntetőeljárás.”

A megválasztott polgármester tartozik nekem legalább egy bocsánatkéréssel, ugyanis a Kúria ítélete szerint ő sértette meg az én személyiségi jogaimat az általa megírt és publikált lejárató cikkel/cikkekkel – nem pedig én az övét. A többi, ön által írt tárgykörben annak függvényében döntök, hogy kezdeményeznek-e velem párbeszédet, miután Pintér Bence megválasztott polgármesterként október 1. napjától átveszi Győr irányítását

– felelte Alföldy Alexander arra a kérdésünkre, hogy amennyiben Pintér találkozót kezdeményezne vele a fenti ügyekben, hajlandó lenne-e vele személyesen találkozni.

Az új polgármester szerint Alföldy Alexander megbízásait túlárazták

Ezek után megkerestük a győri önkormányzat vezetésének átvételére készülő Pintér Bencét, valamint az Ugytudjuk.hu-t kiadó cég ügyvezetőjét, Farkas Balázst is Alföldy állításaival kapcsolatban. Farkas nem kívánt reagálni, az újdonsült győri városvezető azonban nyilatkozott.

Az Alföldy tulajdonában lévő ADS-PROCON Kft. 2020. júniusa és októbere között néhány hónap alatt nagyon különböző, valódinak tűnő munkákra, például zöldterületek rendezésére, villamossági felülvizsgálatra, duguláselhárításra, tűzvédelemre kapott a várostól több mint 49 millió forintot. Vagy éppen 44 milliót optikai szemétválogatóra, ami körül konfliktusok voltak az elmúlt években. Az már akkoriban is egyértelmű volt, hogy ezek az összegek túlárazottak, mert a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. működésére rálátó forrásaink egybehangzóan megerősítették, irreális összegeket fizetett ki az önkormányzati vállalat ezeknek a cégeknek

– állítja Pintér.

Adrián Zoltán / 24.hu – Pintér Bence

„Bár az általa kifogásolt cikk alapvetően nem róla szólt, Alföldy Alexander tettei magukért beszélnek, nem volt miért megkeresni, ő maga pedig csak azóta lett beszédes, mióta a szabadlábon való védekezést számára leginkább a dubaji tartózkodás garantálja. De szívesen beszélgetek erről vele októberben a polgármesteri irodában, ha van bátorsága átlépni Magyarország határait. Folyamatban lévő büntetőügyeket ezen túl nem tisztem kommentálni. A problémás üzletekben ugyanis jelen pillanatban büntetőügy van folyamatban” – reagált a megválasztott győri polgármester arra, hogy a cikke megírása előtt miért nem kereste meg Alföldyt.

Pintér hozzáfűzte: „Az Ugytudjuk.hu-hoz eljuttatott, a GYHG-tól származó belső adatok alapján világos, hogy túlárazták a munkákat, sőt a győri adófizetők pénzét cégtemetőkben megszüntetett cégeken keresztül vitték ki a városból, és ennek részese volt a vállalkozó körüli cégháló is. Ennek jeleiről írtam cikket 2021-ben az akkori bizonyítékaim alapján, és erre találtam bizonyítékot 2024-ben is.”

Megkérdeztük Pintér Bence állításairól Alföldy Alexandert. Az üzletembernek az alábbi kérdéseket tettük fel.

  • Valóban Dubajban tartózkodik-e?
  • Megerősíti vagy cáfolja, hogy az esetleges külföldi tartózkodása összefüggésben van, illetve lehet a GYHG Nonprofit Kft. korábbi ügyvezetője, Koronika Tamás ellen folyó vagy bármely más büntetőeljárással?
  • Van-e tudomása, illetve bármilyen értesülése arra vonatkozóan, hogy a hatóságok ki akarják hallgatni a fenti vagy bármely más ügyben?

Pintér Bencének és társainak reálisan és objektívan kellene kezelnie bizonyos információkat. Nem csak az Emirátusokban, de Spanyolországban, Szlovákiában és természetesen Magyarországon is folyamatosan elérhető vagyok, mivel állandóan üzleti úton vagyok

– írta Alföldy, nevetségesnek és egyben felháborítónak nevezte azt a vádat, hogy menekülne vagy bujkálna. „Eddig az ön által említett nyomozási ügyben nem keresett meg senki egészen a mai napig. Amennyiben a hatóságok szeretnének meghallgatni, akkor természetesen állok a rendelkezésükre, mivel nincs mit takargatnom. Úgy érzem, hogy egy bizonyos »kör vagy szövetség« kipécézett magának, és nonszensz állításokkal próbálnak lejáratni. Ez szerintem nagyon gyerekes viselkedésre vall, és nem is foglalkozom vele mivel sem időm, sem energiám nincs az ilyen abszurd pletykákra és hazugságokra reagálni” – válaszolta Alföldy Alexander.

Az Alföldy Alexander megbízásairól Pintér Bence által írt 2021. májusi cikk megjelenése idején e riport szerzője szintén az Ugytudjuk.hu munkatársa volt, de a cikk készítésében nem vett részt.