Sztojka Attila az év elején Farkas Flóriánt támadta, most Orbán indoklás nélkül menesztette

Soha többet Farkas Flórián – írta az év elején a menesztett roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos.

A kormány Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos kormánybiztosi kinevezését visszavonja – olvasható Orbán Viktor miniszterelnök rendelete a július 31-i Magyar Közlönyben. A döntés 2024. szeptember 1-jétől hatályos, és rendelkezik arról is, hogy hatályát veszti a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos kinevezéséről és feladatairól szóló 1297/2022. kormányhatározat.

Sztojka (aki fideszes parlamenti képviselő is) feladata volt a magyarországi romákkal kapcsolatos társadalmi egyeztetést érintő kormányzati célok végrehajtásának irányítása, tevékenységét a miniszterelnök irányította, munkáját a Belügyminisztériumban 5 fős titkárság segítette.

A Népszava Sztojka menesztése kapcsán arról írt, hogy korábban több hangfelvétel is a lap birtokába került, amelyekben a politikus a többi között arról beszélt, hogy mivel a Belügyminisztériumban van,

mindenkiről tudunk mindent. Amit még nem is gondolnátok: ki, mikor, mennyit, hogyan, mire. Mindent.

Egy másik hangfelvétel tanúsága szerint pedig részben a Roma Közéleti Akadémia, részben az általa vezetett Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság révén szerződéseket kínált „körön belül lévő” roma képviselőknek.

Az év elején arról szóltak a hírek, hogy Sztojka Attila a szintén kormánypárti politikus, Farkas Flórián által vezetett Lungo Dromot tekintette legfőbb vetélytársnak az önkormányzati választásokkal egy időben tartandó nemzetiségi választáson.

Soha többet Farkas Flórián, soha többet Lungo Drom

– írta Facebook-oldalán a Sztojka Attila által vezetett Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) egy fotó alá.