Útonállóként rabolt 13 évesen a VIII. kerületben

Vádat emeltek ellene.

Tavaly agusztus közepén még csak 13 éves volt a fiú, aki fényes nappal mobiltelefont rabolt egy kiskorútól a VIII. kerületben. A nála is fiatabb áldozatától elkérte a telefont azzal az ürüggyel, hogy csak telefonálni szeretne. A sértett nem adta, ezért előbb veréssel, leszúrással fenyegette, majd arcon is ütötte, elvette a telefont, távozott a helyszínről. A fiú segítséget kért egy járókelőtől, értesítették az édesanyját.

A rendőrség gyorsan azonosította, még aznap őrizetbe is vette a rablót. Az igazságügyi szakértő megállapította, a támadó beszámítható volt, és rendelkezett a bűncselekmény felismeréséhez szükséges belátási képességgel. A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege a jelenleg letartóztatásban lévő támadót rablással vádolja. Vele szemben javítóintézeti nevelést indítványoz.

Külön felhívták a figyelmet arra, hogy a Büntető Törvénykönyv szerint egy fiatalkorú ellen kiszabott büntetés vagy intézkedés célja elsősorban az, hogy helyes irányba fejlődjön, a társadalom hasznos tagjává váljon. Erre tekintettel az intézkedés vagy büntetés megválasztásakor a fiatalkorú nevelését és védelmét kell szem előtt tartani. Az elkövetéskor 14 év alatti terhelttel szemben a törvény szerint büntetést nem lehet kiszabni, csak intézkedést alkalmazni.