Egyelőre nem tart sáskajárástól az agrárminiszter

Vadai Ágnesnek nem kell aggódnia.

Vadai Ágnes (DK) arról kérdezte az agrárminisztert, hogy veszélyeztetheti-e a magyar mezőgazdaságot sáskajárás az éghajlatváltozás miatt. Nagy István szerint egyelőre nem kell aggódnia az ellenzéki politikusnak. Azt írta, hogy az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) és az Európai Uniónak is van olyan figyelő szolgálata, amely a vándorsáska rajok kialakulásának előrejelzésével foglalkozik.

A FAO Locust Watch, illetve az EU Emergency Responce Coordination Center (ERCC) figyeli többek között a sáskák gradációját (túlszaporodását – a szerk.) és rendszeres készít előrejelzést a rajok mozgásáról.

Ha az Európai Unió területe valóban veszélyeztetetté válna, akkor az ERCC központja és a FAO előrejelzései alapján a szükséges intézkedések időszerű megtételére megvan a lehetőség. Addig azonban úgy gondolom, hogy valóban nincs ok aggodalomra

– írta Nagy István, akit Vadai Ágnes azt követően kérdezett, hogy a Magyar Hang a Science egyik társlapjában megjelent tanulmány alapján arról írt, hogy a klímaváltozás miatt gyakoribbá váló szélsőséges időjárási helyzetek (a soha nem látott hevességű esőzések) világszerte gyakoribbá, kiterjedtebbé teszik a sáskajárásokat, a rovarok olyan térségeket is letartolnak, ahová korábban nem merészkedtek.

A miniszter által is idézett FAO tavaly jelezte, hogy Afganisztán harmincnégy tartományából legalább nyolcat sújt a marokkói sáskajárás, négy éve pedig a Kelet-Afrikában pusztító egyiptomi vándorsáskák továbbvonulásáról számoltak be Uganda, Dél-Szudán és Etiópia felé.

Frissítünk!

Varga Mihály helyett is Nagy István válaszolt

Vadai Ágnes a pénzügyminisztertől várt választ arra, miért nem akarták kiadni a dunavarsányi mézüzem 970 milliós uniós támogatásának dokumentumait. Nagy István azt írta, egy 2007-es törvény alapján nem nyilvános támogatási adatok közlésére sem a Magyar Államkincstár (MÁK), sem az Agrárminisztérium nem jogosult. A peres eljárás lezárása után a MÁK a szükséges lépéseket megteszi.

Mindez vélhetően azt jelenti, hogy fellebbeznek az ítélet ellen, miután az Átlátszó pert nyert elsőfokon a MÁK ellen, kimondta:„a közpénzek felhasználásának átláthatósága kiemelt közérdek.” A csaknem 1 milliárd forintos támogatást két éve kapta a Fulmer GmbH, amelynek tulajdonosa jegyzi az Aranynektár Kft.-t is, amelynél korábban (politikusi karrierje előtt) Nagy István agrárminiszter dolgozott. A nem jogerős ítélet szerint a támogatásra vonatkozó adatok átláthatóságát uniós rendelet is előírja, az összeg és a jogosult neve is közérdekből nyilvános, a támogatás igénybevevőjének a közpénz felhasználásakor számolnia kell a nyilvánosság általi ellenőrzéssel.

Kapcsolódó
Nem Isten, hanem egy feromon küldi ránk a sáskajárást
Kutatók azonosították azt a kémiai vegyületet, ami a sáskajárásokért felelős, és most azon gondolkoznak, hogyan lehet a rovarok ellen fordítani.