Bóka János: Alapvető szemléletváltásra van szükség az unióban

Az európai uniós ügyekért felelős miniszter a magyar soros elnökség céljairól beszélt az idei Tusványoson.

Sikerült felpaprikázni a hangulatot

– mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, aki a máris sok vihart kavart magyar EU-elnökség céljairól értekezett egy panelbeszélgetésen a 33. Tusványoson.

Bóka az elnökség politikai dimenzióról elmondta, hogy egy intézményi ciklus lezárására, és egy új megnyitására esett a magyar soros elnökség, ezért sajátos a helyzetük. A magyar elnökség politikai felelőssége a miniszter szerint az, hogy a változást, amelyről az EP-választáson az európai polgárok döntöttek, megjelenítse a működése során, és az őszinte közvetítő szerep mellett felvállalja a konfliktusokat.

Mohos Márton / 24.hu – Halkó Petra, a XXI. Század vezető elemzője, a beszélgetés moderátora, Bóka János Európai Uniós Ügyekért felelős miniszter, Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője és Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője.

Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője arról beszélt, hogy a mostani a ciklus eleji intézményi elhelyezkedés időszaka, amely az év végéig eltart, és kevésbé a tartalmi politizálásról fog szólni. Azonban a választók szerinte egyértelmű jelzést küldtek a júniusi választáson arról, hogy változást akarnak. A romániai magyarság csak az EP-ben van jelen, így az RMDSZ számára kulcskérdés, hogy ez a testület minél erősebb legyen. Ugyanakkor Vincze kritizálta, hogy a szélsőjobboldali EP-frakciókat, köztük az Orbán Viktor nevével fémjelzett Patrióták Európáért képviselőcsoportot kizárták a pozíciószerzésből. Ennek az okát abban látja, hogy az unióban elfojtják a kritikus hangokat – a béke, mint mondta, szitokszó lett Brüsszelben.

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője elmondta, hogy nem pártpolitikai sapkában szeretne a beszélgetésben részt venni, hanem a szakmai, konstruktív diskurzusra számít. Leszögezte, hogy az unió működésével alapvető demokratikus problémák vannak, mivel szerinte „multinacionális cégek lobbistái fészkelték be magukat” az intézmények közelébe. Ezekkel a cégekkel Keresztes szerint szívesen működik együtt a magyar kormány. „Nem mélyebb unióra, nem mélyebb integrációra van szükség, hanem hatékonyabb, jobb unióra” – mondta az LMP politikusa, aki kritizálta az agyelszívást a kelet-európai tagállamokból, az unió migrációs politikáját pedig álságosnak nevezte.

Bóka Jánoshoz ezután az európai integrációról értekezett, amiben alapvetően egyetértett az LMP-s politikussal. Bóka szerint az integráció terén jelenleg két iskola van. Az egyik iskola szerint együtt, a közös intézményrendszerben is megmaradhatnak a tagállamok annak akik, és bizony területeken, mint a gazdasági együttműködés vagy a klímavédelem, közösen léphetnek fel. A másik iskola szerint az integráció önmagában érték, így annak sikerességét is más mércével méri: nem annak hatékonysága, hanem annak mértéke a fontos. „Ebből a szempontból érdemes nézni az európai integráció történetét” – magyarázta Bóka, aki magát az első iskola tagjának vallja, ezért „alapvető szemléletváltást” sürget: meg kell mondani, hogy a közös fellépés milyen hozzáadott értéket hordoz, és utána bizonyítani kell, hogy ez a hozzáadott érték tényleg megvalósult-e.

Ez alapján kell az Európai Unió sikerességét megítélni, és ez alapján mondom, hogy a kulcskérdésekben az unió az elmúlt öt évben kudarcot vallott

– mondta Bóka, hozzátéve, hogy magyar elnökség a maga eszközeivel, az Európai Tanácsának az elnökeként olyan javaslatokat kíván tenni, ahol a közös fellépés valóban többletet hordoz ahhoz képest, mintha a tagállamok külön-külön járnának el. Bóka elmondta azt is, hogy a magyar soros elnökség mindent igyekszik megtenni annak érdekében, hogy Bulgária és Románia teljes schengeni csatlakozása mihamarabb megvalósuljon.

Mohos Márton / 24.hu – Halkó Petra, a XXI. Század vezető elemzője, a beszélgetés moderátora, Bóka János Európai Uniós Ügyekért felelős miniszter és Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője.

Vincze egyetértett azzal, hogy vannak olyan ügyek, melyeket európai keretben jobb megoldani. Szerinte ilyen lenne a nemzetiségek ügye, ám ezt képtelen az EU hatékonyan kezelni. Az Európai Bizottság szerinte centralizálni próbál, amivel a perifériáról nem tudnak egyetérteni, hiszen így kimaradnak a döntéshozatalból. Az RMDSZ képviselője sok sikert kívánt a magyar soros elnökségnek a következő félévhez, ami szerinte brüsszeli nézőpontból provokatív kijelentésnek számít, mivel sokan ellene drukkolnak.

Nagyon egyetértek azzal, amit a miniszter úr elmondott az európai integráció történetéről

– mondta Keresztes, aki úgy látja, hogy valóban vannak jó konfliktusok, amelyeket a magyar kormány felvállalt az unióval, de arról, hogy a multinacionális cégek milyen erővel tudnak befolyásolni uniós döntéseket, nem beszél, hanem az együttműködést keresi a nagyvállalatokkal. „A magyar kormány kevésbé azt a patrióta gazdaságpolitikát képviseli, amire szerintünk szükség lenne” – mondta az LMP képviselője, aki egy kérést is megfogalmazott Bóka felé: a magyar természeti kincsek védelmében sürgetett cselekvést és együttműködést.

Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője és Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője.

A magyar uniós elnökség július 1-jén repülőrajtot vett, ugyanezzel a lelkesedéssel fogunk a továbbiakban is dolgozni

– zárta gondolatait, és egyben az éles vitákat nélkülöző panelbeszélgetést Bóka János.