Addig menekült a rendőrök elől, míg kigyulladt az autója

Sőt, még utána is megpróbált futva kereket oldani, de elfogták.

Vádat emelt az ügyészség egy 25 éves salgótarjáni férfi ellen, aki az őt üldöző rendőrök elől a 21. számú főúton a forgalommal szemben menekült – olvasható a Nógrád Vármegyei Főügyészség szerdai közleményében.

A vádirat szerint a férfi 2024. január 25-én Pásztón vezette a személygépkocsiját annak tudatában, hogy a Pásztói Járásbíróság 2024. július 12. napjáig eltiltotta a járművezetéstől.

A városban közúti ellenőrzés céljából megállították a férfit, és amikor intézkedés alá akarták vonni, megvárta, hogy a rendőrjárőrök kiszálljanak a szolgálati gépkocsiból, majd menekülni kezdett az autójával. Lakott területen belül 100–110 kilométer/órás sebességgel hajtott az őt követő, megkülönböztető fény- és hangjelzést használó rendőrök előtt, majd a 21. számú főútra vezető felüljárón a körfogalomba a „kötelező haladási irány” jelzőtábla utasítását figyelmen kívül hagyva ellentétes irányban hajtott be. Vele szemben, szabályosan közlekedett Pásztó irányába egy sofőr, aki látva, hogy a vádlott nagy sebességgel közeledik felé, intenzíven fékezett és félrekormányozta az autóját, így el tudta kerülni az ütközést.

A vádlott ezután kihajtott a 21. számú főútra, ahol szabálytalanul megfordult, és 180 kilométer/órára gyorsítva Jobbágyi felé menekült tovább. Jobbágyiban az autója felmondta a szolgálatot, így megállt, majd futva menekült tovább, az autó túlmelegedett motorja pedig kigyulladt.

A KRESZ számos szabályát megszegő férfivel szemben közúti veszélyeztetés bűntette és eltiltás hatálya alatti járművezetés vétsége miatt emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség, melyben indítványozta, hogy a bíróság szabjon ki felfüggesztett szabadságvesztést, és tiltsa el a sofőrt a közúti járművezetéstől.

Az ügyben a Pásztói Járásbíróság dönt – zárul a közlemény.