Hőséggel, zivatarral, felhőszakadással indul a hét

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki.

Gomolyfelhős, napos idő várható elszórtan záporokkal, zivatarokkal. Ezekre nagyobb esély a nyugati határszélen, a középső országrészben és délkeleten van. Nagyobb területen megélénkül az északi szél a Dunántúlon, sőt néhol erős, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet napközben 30-34 fok között alakul. Késő estére 21-28 fok közé csökken a hőmérséklet – írja a Kiderül.

A HungaroMet háromféle veszélyjelzést (figyelmeztetést) adott ki. Az Alpokalja és az Északi-középhegység nagyobb részének kivételével ismét többfelé alakulhat 25 fok felett a napi középhőmérséklet, amelynek értéke az Alföldön már nagyobb területen érheti el, haladhatja meg a 27 fokot.

Hétfőn elsősorban a középső és délkeleti országrészben, valamint a nyugati, délnyugati határvidék közelében fordulhatnak elő elszórtan zivatarok, melyek este csak lassan, fokozatosan csengenek le. 

 

Az intenzívebb gócokat, egymást követő cellákat lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék, helyenként esetleg felhőszakadás (> 25-30 mm), valamint erős, viharos (~50-70 km/h, néhol esetleg ezt meghaladó) széllökések, jégeső (jellemzően < 1-2 cm) kísérheti.