Országos Bírói Tanács: a jelenlegi bíró bérek bizonyos esetekben a megfelelő színvonalú megélhetéshez sem elegendőek

Egy magyar bíró panasszal fordult az Európai Bizottsághoz a fizetések miatt.

Az Európai Bizottsággal és az Európai Bírósággal kényszeríttetné ki egy magyar bíró, hogy az igazságszolgáltatási dolgozók megfelelő javadalmazásban részesüljenek. dr. Oláh Gasztonról van szó, aki nevét vállalva nyilatkozott a 24.hu-nak arról a helyzetről, hogy immár harmadik éve nem emelkedtek a fizetések az igazságszolgáltatásban.

Egy nappal  később reagált a fejleményre az Országos Bírói Tanács (OBT), mintegy megerősítve dr. Oláh Gaszton kifogásait. Az OBT a kedden kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy

a jelenlegi bírói és igazságszolgáltatási alkalmazotti bérek nem igazodnak a végzett munkával együtt járó felelősséghez, sőt, bizonyos esetekben a megfelelő színvonalú megélhetéshez sem elegendőek. Ez a körülmény a bírói függetlenség megsértésének veszélyét hordozza magában.

Ezt követően az OBT megerősítette korábban kifejtett álláspontját, miszerint olyan bérrendszer kialakítása kívánatos, amely a törvényhozó és végrehajtó hatalom akaratától függetlenül garantálja a felelősségnek megfelelő bírói béreket. Ennek elérése érdekében továbbra is
felhasználnak minden rendelkezésre álló eszközt. Kiemelték továbbá, hogy a megfelelő bérezés kialakítása érdekében minden bírónak, bírósági dolgozónak és bírósági szervezetnek joga van igénybe venni azokat a jogi eszközöket, melyeket részükre a jogszabályok lehetővé tesznek.

Mindezeken felül elutasítják azokat a vélekedéseket, melyek szerint a jogszabályok megtartásával elindított egyéni kezdeményezések korlátozhatóak lennének, és mindent elkövet annak érdekében, hogy a jogaikkal élő kollégáik hátrányt emiatt ne szenvedjenek.

Kapcsolódó
Egy magyar bíró panasszal fordult az Európai Bizottsághoz a fizetések miatt
Elege lett egy törvényszéki bírónak abból, hogy a harmadik éve nem emelkedtek a fizetések az igazságszolgáltatásban.