102 éves melegrekord dőlt meg csütörtökön

Elértük a 40 fokot.

Július 11-én Kelebia állomáson a hőmérséklet elérte a 40 fokot, ezzel megdőlt a napi legmagasabb maximumhőmérséklet rekordja, közölte a HungaroMet.

Az ezen a napon mért legmagasabb hőmérséklet eddig 38,5 fok volt, amit Szerepen mértek 1922-ben. A fővárosban sem volt még ilyen meleg ezen a napon, mióta rendszeres hőmérsékleti méréseket végeznek. Újpesten 38,5 fokot mértek, a korábbi rekordot 1968-ban mérték Budapest Kamaraerdő állomáson, akkor 37,5 fokot mutatott a hőmérő higanyszála.

Éjszaka nem tudott lehűlni a levegő 26,9 fok alá Boda állomáson, amivel megdőlt a napi legmagasabb minimumhőmérséklet országos rekordja, ugyanis ezen a napon 24,8 fok volt a rekordtartó, amit Szekszárd Palánkpuszta állomáson rögzítettek 2017-ben. Budapesten szintén szokatlanul enyhe volt az éjszaka. 25,6 fokig hűlt a levegő Budapest Lágymányoson, amivel megdőlt a napi legmagasabb fővárosi minimumhőmérséklet rekordja, az eddigi rekord 23,0 fok volt, amit szintén Budapest Lágymányos tartott 2012-től.

Csütörtökön itthon műtétek álltak le több kórházban a hőség miatt, van olyan település is, ahol locsolási tilalmat rendeltek el, a budapesti agglomerációban pedig vízkorlátozást lengettek be.

Ehhez képest egy nyugat-európai országban mindössze 14 fok van.