Hőség: meghosszabbították a piros riasztást, felfüggesztik az éjszakai kamionstopot is

Egyelőre marad a kánikula.

Az országos tisztifőorvos jövő csütörtök, azaz július 18-a éjfélig a teljes országra meghosszabbította a III. fokú hőségriasztást – közölte a Hungaromet a Facebook-oldalán.

Mint megírtuk, szombaton ugyan érkezik egy hidegfront, de az legfeljebb csak az északi megyékben lesz észlelhető és ott is csak záporok formájában, a hőmérsékletek nem változnak érdemben. Jelen állás szerint így egymás után hat napon keresztül dőlhetnek napi melegrekordok, akár 40 fokot is meghaladó értékekkel.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön azt közölte, hogy a nehéz-tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása július 13-án (szombaton) 15 órától július 14-én (vasárnap) 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a kiemelkedően magas hőmérséklet miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik.

A felforrósodott vezetőfülkében várakozás nem csupán egészségtelen, a továbbindulás után jelentősen ronthatná a hivatásos sofőrök koncentrációs képességét is. A hétvégi forgalomkorlátozás feloldását a szállított áruk minőségének megőrzése, az árukárok megelőzése, a termékek mielőbbi célba juttatása is indokolja – írta az ÉKM.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) felhívta a figyelmet, hogy a tartós hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. 

Az elhúzódó, az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Az NNGYK és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fokozottan figyeljünk egymásra.

Csütörtök óta az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. A tilalom az erdőkre és azok kétszáz méteres körzetére vonatkozik. Mivel a hőségben kiszárad a növényzet, a legkisebb szikra vagy hőforrás is képes nagy tüzet okozni a szabadban, ezért tűzvédelmi szempontból sehol nem tanácsos ilyenkor tüzet gyújtani.

Kapcsolódó
Vízhiány alakulhat ki 23 agglomerációs településen, vízkorlátozást is elrendelhetnek
Arra kérik az érintett lakosokat: törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására.