Átlátszó: száznál is több szavazóköri delegált állította tévesen, hogy Vitézy kárára tévedtek a számlálásnál

A leadott nyilatkozatok több mint fele valótlan volt, holott ezekre alapozva rendelték el az érvénytelen voksok újraszámlálását.

Legalább 114 szavazóköri delegált állította tévesen, hogy a számlálásnál Vitézy Dávid kárára minősítettek érvénytelennek szavazatokat, derült ki az Átlátszó egyik olvasójának adatigényléséből. Az LMP és a kampányhajrában már a Fidesz által is támogatott főpolgármester-jelölt ezekre a nyilatkozatokra hivatkozva harcolta ki az érvénytelen szavazatok újraszámlálását, de mint kiderült,

a leadott nyilatkozatok több mint fele valótlan volt.

A június 9-i főpolgármester-választáson rendkívül szoros eredmény született: Vitézy mindössze 324 vokssal kapott kevesebbet, mint Karácsony Gergely. Ezután Vitézy fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottság főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen. Eredetileg 226 személytől származó nyilatkozatot csatolt, de ebből 23 nyilatkozatot visszadobott az NVB. Így összesen 202 szavazókörben igyekezett a Vitézy-csapat bizonyítékokat prezentálni arról, hogy érvényes szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak. Ezekben – részben a Fidesz által delegált – szavazatszámlálók arról nyilatkoztak, hogy a szavazókörükben tévesen érvénytelennek számoltak olyan szavazólapokat, amelyeken többnyire Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid neve mellé is ikszeltek, így Vitézynek kevesebb érvényes szavazatot számoltak, mint kellett volna. A voksok újraszámlálását már Vitézy fellebbezésének napján elrendelte az NVB. Két napra rá, június 14-én meg is történt az újraszámlálás, így 324-ről 41 szavazatra csökkent Karácsony előnye, de a végeredmény nem változott.

Az oknyomozó portál egyik olvasója megkapta a Nemzeti Választási Irodától a Vitézy által bemutatott 226 nyilatkozatot, így kiderült, hogy

Az Átlátszó már korábban beszámolt arról, hogy a Vitézy-féle beadványban többnyire szó szerint megegyező szövegezésű nyilatkozatok szerepeltek, az űrlapokról néhol a tanúk is lemaradtak, ahogy az is, melyik párt delegáltja volt a nyilatkozattévő (ahol viszont szerepelt, ott a Fideszt nevezték meg).

Karácsony és Vitézy küzdelme még mindig nem ért véget: kedd délután 1 órakor vette kezdetét a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatok újraszámolása. A szavazatokat kerületenként számolják újra, a folyamat csütörtökön ér véget. Az NVB egy pénteki ülésen vitatja meg a problémás voksokat, és a tervek szerint még aznap eredményt is hirdet.

Kapcsolódó
Kerületenként számolják újra a főpolgármester-választáson leadott szavazatokat, kedden kezdik, pénteken lehet eredmény
A Kúria döntése nyomán ezúttal 782 ezer érvényes szavazólapot kell újraszámolni, amire hat nap áll rendelkezésre. Szombatig ismét eredményt hirdetnek a Karácsony-Vitézy csatában.