A turistaszezonra és a háborúra mutogatva magyarázkodik a késések miatt a Budapest Airport

Szeptember végéig szerintük maradnak a gyakori, esetenként jelentős késések.

Az egész európai légteret érintik a késések, nemcsak Budapestet. Innen indította az utóbbi hetek jelentős járatkéséseire adott magyarázatát a Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese, akit szombaton az M1-en kérdeztek.

Valentínyi Katalin szerint a késések első oka, hogy az európai légtér nagyon zsúfolt, például a nyári időszak, a turistaszezon, valamint a sportesemények, a labdarúgó Európa-bajnokság és a hamarosan kezdődő párizsi olimpia miatt. Ugyanakkor a szomszédban zajló háború is hatással van az európai légtérhelyzetre, hiszen Ukrajna és Oroszország fölött nem lehet átrepülni, tehát a gépek kitérő útvonalon közlekednek, és ez a magyar légteret érinti elsősorban – mondta az MTI szemléje szerint.

Utolsóként az időjárási körülményeket említette, kiemelve, hogy zivatarláncok esetén a földi kiszolgálás a repülőtéren lelassulhat, másrészt pedig nagyon rossz idő esetén nem biztos, hogy a gépek fel tudnak szállni. Valentínyi Katalin is elmondta, hogy a reptéren „segítőpontokat” alakítottak ki az A és a B terminálon a beszálló kapuknál, ahol minden információ elérhető.

Arra a kérdésre, hogy mit tanácsol az utasoknak, azt válaszolta, ez a helyzet szeptember végéig valószínűleg el fog húzódni, tehát fel kell készülni arra, hogy az idei nyár késésekkel terhelt lesz az európai reptereken.

A késésekkel kapcsolatban a héten Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter magához rendelte a légiforgalmi irányításért felelős HungaroControl vezetőjét.