Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor

„Békemissziója keretében”. Putyinnal is tárgyal majd.

„Békemissziója keretében Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába érkezett” – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken. A kormányfő Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével találkozik – olvasható a közleményben.

Csütörtökön jelentek meg az első hírek azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor kijevi látogatása után néhány nappal, pénteken Moszkvába utazik, ahol a Kremlbe is ellátogat. A kormány részéről eddig nem kommentálták a hírt, a miniszterelnök pedig a Kossuth Rádiónak adott interjújában nagyon ködösen fogalmazott a „következő lépéssel” kapcsolatban – igaz, nem is kérdezett rá konkrétan a közrádió riportere a moszkvai útra.

Az oroszországi utazás hírére Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is reagált, aki azt írta: az EU soros elnökének nincs felhatalmazása arra, hogy Oroszországgal tárgyaljon az EU nevében. Josep Borrell, az Európai Unió leköszönő külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pedig közleményben határolódott el Orbán Viktor moszkvai útjától.

Orbán a Kossuth Rádióban péntek reggel hangsúlyozta is, hogy ő Ukrajnában sem az EU nevében tárgyalt, csak kérdéseket tesz fel. Kérdést tett fel Donald Tusk Lengyelország miniszterelnöke is, de ő a magyar miniszterelnöknek:

Ugye nem igazak a pletykák arról, hogy Moszkvába mész, Orbán Viktor? Vagy Igen?

Az Átlátszó korábbi összesítése szerint Orbán Viktor 11 alkalommal találkozott Putyinnal 2010 óta, legtöbbször Moszkvában. Legutóbb 2022. február 1-jén volt Orbán-Putyin találkozó, ahol téma volt a kőolaj- és földgázszállítás, a paksi atomerőmű, és sok egyéb közös projekt, a magyar miniszterelnök pedig hangsúlyozta, hogy moszkvai látogatása ezúttal békemisszió is volt.