Csak a költségvetés korlátozza a távozó polgármestereket

Mit tehetnek meg az októberig hivatalban lévő településvezetők, és mit nem?

Soha ilyen sokat nem kellett az újonnan megválasztott polgármestereknek várniuk arra, hogy átvehessék hivatalukat. Egy két évvel ezelőtti alaptörvény-módosítás miatt ugyanis az önkormányzati választást nem a szokásos októberi időpontban, hanem júniusban, az EP-választással egy időben tartották, a hivatalban lévő, öt évre megválasztott településvezetők azonban őszig pozícióban lesznek. Ebben az átmeneti időszakban a távozó polgármesterek ugyanolyan jogosítványokkal és hatáskörrel bírnak, mint a választás előtt, így adódik kérdés, hogy aggódhatnak-e a megválasztott, de hivatalba csak hónapokkal később lépő polgármesterek amiatt, milyen állapotban adják át nekik a települést, mennyire üríti ki például a kasszát az előd.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke szerint a helyi költségvetési rendelet köti a polgármestert. „Attól jelentős mértékben eltérni nem lehet, így

az önkormányzati kasszát sem lehet kiüríteni, mert akár büntetőjogi felelősségvonással is számolhat a településvezető

– mondta a 24.hu-nak Schmidt Jenő, hozzátéve, hogy a jogszabályok egyébként nem korlátozzák ebben a pár hónapban a polgármestereket, ugyanúgy működtetniük kell a településüket, és készülniük kell az átadás-átvételre.

„A szabályozás viszont gondol azokra az esetekre is, ha egy polgármester esetleg megsértődik a veresége miatt, vagy más okból nem akar vagy nem tud bemenni dolgozni a hátralevő hónapokra a hivatalába” – jegyezte meg Schmidt. Ilyenkor az alpolgármester, ha ő is kiesik, a szervezeti és működési szabályzatban kijelölt képviselő vagy a kormányhivatal vezetője gyakorolhatja a polgármester feladat- és hatásköreit az önkormányzatokról szóló törvény idei módosítása szerint. A polgármester munkáltatója a képviselő-testület, vagyis ha a polgármester sorozatosan mulasztana, akkor a jogszabály szerint a testület léphet, bírósági pert vagy fegyelmi eljárást is indíthat a renitens politikus ellen.

Schmidt Jenő Tab fideszes polgármestereként maga is érintett, mert június 9-én, nagy meglepetésre, ő is elvesztette választást, és 22 év után búcsúznia kell a polgármesterségtől.

Elemeztem azóta a történteket, és a vereségemben leginkább a Magyar Péter-jelenség játszhatott szerepet, Fidesz-ellenes lett a hangulat vidéken is

– árulta el Schmidt Jenő, akitől megkérdeztük, nem gondolt-e arra, hogy függetlenként indul „Van véleményem a Fideszről, el is szoktam mondani, de nem kívánom elhagyni a pártot” – jelentette ki.

Megkérdeztünk egy frissen választott polgármestert is, hogy mit csinál a következő három-négy hónapban, míg átveheti a hivatalát.

„Már leültem a jelenlegi polgármesterrel megbeszélni a teendőket, és hogy milyen projektek vannak még folyamatban. Elmondtam neki, hogy tiszteletben tartom, hogy most ő a polgármester és októberig övé a döntés és a felelősség” – mondta Naszádos Péter, aki Hévízen győzte le fideszes ellenfelét. Naszádos az átadásig ellátja audit igazgatói munkáját egy bankcsoportnál, de addig is járja a környező településeket, és beszélget az ottani kollégáival.

Vita tárgya volt ugyanakkor a Hegyvidéken, hogy mit tehet meg októberig a hivatalából távozó polgármester – a testületi ülésről, amelyen az utód, Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke és a leköszönő Pokorni Zoltán csapott össze, videót is készítettünk.

Kapcsolódó
Beépíthetőségről, matematikai fogalmakról és jogkörökről vitázott Kovács Gergely és Pokorni Zoltán
A XII. kerület leköszönő polgármestere testületi ülést hívott össze kerületi építési és végkielégítési kérdésekben, az ősszel érkező kutya párti utódnak pedig mindehhez volt egy-két szava.