Életveszélyes égési sérüléseket szenvedett egy hároméves kislány, miután kicsaptak a lángok a megbuherált vaskályhából

A gyerek egy életen át viselni fogja a mellkasán és hátán keletkezett sérülések nyomait. Elismerte felelősségét a négygyermekes anya.

Életveszélyes égési sérüléseket szenvedett egy hároméves kislány, miután kicsaptak a lángok egy megbuherált vaskályhából. A szegényes körülmények között élő család tudott arról, hogy az otthoni javítás ellenére sem működik jól kályha, de ennek ellenére is használták. A Heves Vármegyei Főügyészség gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt állítja bíróság elé a gyermek anyját.

Konkoly Thege László, a Heves Vármegyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a kislány anyja elismerte a felelősségét,de a részletekről nem nyilatkozott.

A vádirat szerint az anya négy kiskorú gyermekről gondoskodott az élettársával közös lakásban, ahol szegényes körülmények között éltek. Az ingatlan fűtését két régi típusú, fatüzelésű vaskályha biztosította, melyek közül az egyik tavaly februárban meghibásodott, mivel a tűztér fronti része átégett, és ott egy lyuk keletkezett.

Ez elé az apa egy fémlemezt helyezett, ám ez megfelelő rögzítés hiányában nem akadályozta meg, hogy a megrakott kályhából kicsaphassanak a lángok. A folyamatosan fennálló veszélyhelyzettel az anya is tisztában volt, de nem fordított rá kellő figyelmet, változatlanul fűtötte a kályhát, és attól nem tartotta távol a gyermekeit. Így történhetett meg a tavaly februári tragédia is, amikor négy gyermekével együtt volt otthon az anyuka.

Az asszony a mosdóban volt, amikor a hároméves kislánya a veszélyes kályha közelébe került, és az abból kicsapó lángnyelvek gyakorlatilag körbefogták őt. A gyermek testfelületének több mint egyharmada megégett, aminek következtében életveszélyes állapotba került. Felgyógyulása hosszú időt vett igénybe, a hátán és mellkasán lévő sérülés nyomait egy életen át kell viselnie.

– mondta az ügyész.

A Heves Vármegyei Főügyészség felfüggesztett fogházbüntetést kért a gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétségével vádolt anyára azzal, hogy a próbaidő tartamára rendeljenek ki mellé párfogót.