200 ezret adott egy anya és egy nagymama az adjunktusnak hogy hamarabb műtsék meg a gyereket

Megvádolták az orvost és a gyerek rokonait.

Kétszázezer forintot adott egy anya és a nagymama összesen egy adjunktusnak, hogy sorolja előrébb a gyerek műtétjét a miskolci kórházban. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt a két nővel, és az orvossal szemben is.

A vádirat szerint 2022. nyarán a férfi adjunktusként dolgozott egy miskolci kórházban. A nők hozzátartozók – anya és leánya -, a leány gyermekének orrmandula műtétre volt szüksége.

Az anya felkereste az orvost a szakambulanciájának rendelőjében azért, hogy hamarabb végezzék el az ütemezett műtétet, és 100 ezer forintot adott át neki a kórház folyosóján. A műtét után az anya többször is kereste az adjunktust, de nem érte el. Ezért megkérte a saját anyját, azaz a gyermek nagyszülőjét, hogy adjon még 100 ezret a dokinak. Ezt az orvos szintén elfogadta, így 200 ezre vett át összesen. Az eljárás során azt nem lehetett megállapítani, hogy a műtét előrehozatalára orvosilag indokolatlanul került volna sor.

Az egészségügyről szóló törvény rendelkezése szerint az egészségügyben dolgozó az egészségügyi szolgáltatás nyújtásáért semmilyen pénzbeli előnyt nem kérhet, illetve nem fogadhat el. Két évvel ezelőtt 200 ezer volt  a havi bruttó minimálbér, azaz nem érhette volna el a 10 ezer forintot a hálapénz.

Az ügyészség büntetővégzésben meghozandó pénzbüntetést kért az orvosra és a gyerek anyjára, míg a nagyszülővel szemben próbára bocsátás intézkedést indítványozott.