Szentesi dráma három parlamenti felvonásban

A főszereplők: Varga Ferenc és Rétvári Bence. És a pénz vagy a szabadság.

Prológ

A minap „Csendes kiállást” hirdettek a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatáért, miután az intézményvezető felmondta a kapcsolatot a 25 éve velük együttműködő fővárosi művészeti iskolával, amely helyét egy helyi zeneiskola venné át. A tiltakozók mellé állt Varga Ferenc független képviselő. Szerinte Sipos Kitti Lídia igazgató előzetes egyeztetés nélkül
szakította meg a kapcsolatot az 1998 óta folyamatosan együttműködő, budapesti Keleti István Alapofokú Művészeti Iskola és Szakgimnáziummal, így a szülők szerint veszélybe került az országos hírnévnek örvendő drámatagozat, ahol többek között Alföldi Róbert, Szőke András, Badár Sándor vagy Gáspár Sándor is végezte tanulmányait.

I. Varga Ferenc kérdez

A képviselő az oktatásért is felelős Pintér Sándor  belügyminisztert arról kérdezte, mit terveznek a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatával.

II. Rétvári Bence válaszol: baloldali álhír

A belügyminiszter megbízásából államtitkára azt válaszolta, hogy a baloldal ismert emberek, mint például Alföldi Róbert, Gáspár Sándor vagy Nyáry Krisztián

nevét kihasználva ismét álhírt gyárt, ezúttal a szentesi Horváth Mihály Gimnázium
drámatagozat megszűnéséről.

Rétvári Bence szerint az iskola átszervezésének valódi célja a magas tandíj visszaszorítása.
Az átszervezés nem érinti a délelőtti drámaképzést, a délutáni művészeti képzést a következő tanévtől a helyi Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola látja el, alacsonyabb térítési díj ellenében.

Az országos beiskolázású gimnázium az októberben indult felvételi eljárásban meghirdette az irodalmi-drámai-média tagozatot is, amelyre 29 diák nyert felvételt. Emellett, a 2024/2025-ös tanévben, a gimnáziumban még 86 diák fog részt venni drámatagozatos képzésben a különböző évfolyamokon.

Eddig a drámatagozatos tanulók automatikusan jelentkeztek a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium (KIMI) délutáni tandíjas képzésére is. A tandíj többszöröse volt a helyi művészeti iskolában fizetendőnek.

A szülői és intézményi visszajelzések alapján elmondható, hogy korábban a gimnáziumi
csoportok számára — csoportbontás nélkül, néha 30 fős létszámmal — kerültek a foglalkozások megtartásra, továbbá a KIMI honlapján megjelenő órarend szerinti órák sem kerültek minden esetben megtartásra.

A délelőtti és délutáni órákat ugyanazon helyi pedagógusok tartották. A változások a délelőtti képzést nem érintik, az eddigiekkel azonos módon és feltételekkel valósul meg a jövőben is az oktatás. A következő tanévtől a tankerületi központ fenntartásában álló Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola látja el a tanulók számára — ugyanazon feltételrendszer mellett — a délutáni művészeti képzést.

A tanulók egyéni fejlődése tehát biztosított és a pedagógusok továbbra is magas
szakmai szinten folytathatják munkájukat. Továbbá mindez, az eddigi tandíjjal szemben lényegesen alacsonyabb térítési díj ellenében tud a 2024/2025-ös tanévtől megvalósulni.

Az igazgató szülői értekezleten ismertette a tervezett változásokat, a döntés után levélben is tájékoztatta az érintett szülőket, a művészeti képzésben érintett kollégáival egyeztetett, a továbbiakban is számít munkájukra, ha részt kívánnak venni a délutáni képzésben.

A fent leírtak alapján is elmondható, hogy a nagy múlttal rendelkező gimnáziumban nem szűnik meg a drámatagozat. Elsődleges szempont a tanulók magas színvonalú oktatásának folyamatos biztosítása

írta az államtitkár.

III. Varga Ferenc viszonválasza: sok a csúsztatás

A politikus közösségi oldalán reagált. Azt írta, a Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatának felelőtlen átalakítása nem a szentesiek fejéből pattant. Szerinte az államtitkár válasza arról árulkodik, hogy a Belügyminisztérium utasítását az igazgató és a tankerület csak végrehajtja. A független képviselő pontról pontra vette az államtitkár állításait:

1. Az eddigiekkel azonos módon és feltételekkel valósul meg az oktatás.

A Lajtha László Művészeti Iskola egy zeneiskola. Mindenki szereti, de nincsenek meg sem a tárgyi sem a személyi feltételei a drámaisok oktatásának. A pedagógusok jóval kevesebb bért kapnának, mint korábban.

Ezek lennének az azonos feltételek államtitkár úr?

2. Az igazgató szülői értekezleten ismertette a változásokat, levélben tájékoztatta a szülőket.

Hazugság. Az aggódó szülői munkaközösség hívta össze rendkívüli szülői értekezlet formájában. A szülők egyöntetű véleménye az volt, hogy a képzéshez nem szabad hozzányúlni.

Így kell hitelesen, időben és egyenes tájékoztatni államtitkár úr?

3. A művészeti képzésben érintett pedagógusokkal is történt igazgatói egyeztetés és a munkájukra továbbra is számítanak.

Egyeztettek, az igazgatónő egyik reggel elmondta szóban, hogy délutánig várja a tanárok válaszát, hogy hajlandóak-e a Lajtha Művészeti Iskolában tanítani. A munkájukra pedig annyira számítanak a továbbiakban, hogy egyetlen tanár sem vállalta az oktatást a zeneiskolában.

Hát így számítanak Önök a pedagógusok munkájára államtitkár úr?

4. A szülői és intézményi visszajelzések alapján elmondható, hogy korábban a gimnáziumi csoportok számára néha 30 fős létszámmal csoportbontás nélkül kerültek az órák megtartásra.

Milyen szülői és intézmények visszajelzésekről beszél? Ezek valószínűleg csak a képzeletében léteznek. A KIMI szentesi telephelye évente törvényességi felügyeleti eljáráson esik át, ezek soha semmilyen problémát nem mutattak az elmúlt években. Miért nem jelezték ezeket a problémákat a KIMI-nek? A csoportbontás nélküli órát a törvény lehetővé teszi, ráadásul itt derül ki hogy Önöknek halvány fogalmuk sincs a drámatagozat működéséről. Hogyan játszik el egy darabot egy osztállyal, ha több csoportra bontja őket?

Miért hazudik államtitkár úr?

5. A Lényegesen alacsonyabb lesz így a tandíj és ez az átszervezés fő oka.

A KIMI éves tandíja 25 000 forint. A felvételiző gyerekek szüleinek kiküldött tájékoztatóban a Lajtha tandíja 7 200 Ft-tól 20 200 Ft-ig van meghatározva tanulmányi átlag függvényében. Tehát havi szintre lebontva 2 083 forintot fizettek a szülők a KIMI-nek, most pedig 600 forint és 1683 forint között fognak fizetni a Lajthában. Spóroltak a szülőknek 400 forint és 1483 forint közötti összeget havonta. Érti államtitkár úr? Havi 400 forint és 1483 forint közötti különbségre fogják az átszervezés fő okát!

Hányas volt matekból államtitkár úr, ez a jelentős különbség?

Varga Ferenc szerint a valódi cél elvenni a szabadságot, megszűntetni a szabad légkört és gondolkodást. Kontrol alatt tartani mindent. Ha megszűnik a KIMI-vel a kapcsolat minden a tankerület fennhatósága alatt lesz. Majd ők megmondják, hogy ki és milyen darabot adhat elő és azt is hogyan.

Kapcsolódó
„Bánat van bennem. Több mint puszta szomorúság” – meghívót sem kapott volt osztálya ballagására a státusztörvény miatt távozó drámatanár
Matos Ibolya 25 évig dolgozott a szentesi gimnáziumban, tavaly ősszel a státusztörvény miatt távozott. Az iskola vezetőjétől – aki egyben a Fidesz egyik helyi képviselőjelöltje – ezek után meghívót sem kapott a volt osztálya ballagására és szalagavatójára. Az egykori drámatanárral beszélgettünk.