Pintér Sándor jelentősen emelné az anyatej árát

Jelenleg 3500 forintot fizet az állam egy liter anyatejért.

Pintér Sándor belügyminiszter társadalmi egyeztetésre bocsátotta rendelettervezetét, amely az anyatej társadalombiztosítási támogatás alapját képező literenkénti árának emelését célozza azért, hogy megvalósuljon a többlettejjel rendelkező, azt leadni kívánó édesanyák elismerése és ösztönzése.

Jelenleg 3500 forintot fizet az állam egy liter anyatejért. Ezt emelnék 5400 forintra. Pintér Sándor új szabályozása január elsején lépne hatályba.

A kormány korábban többször jelezte, hogy a szoptatást kiemelt családügyi prioritásnak tekinti, mert az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a csecsemőnek a születéstől féléves koráig, ezért fontos a szoptatási nehézségekkel küzdőknek anyatejgyűjtő-rendszer működtetése.

Az anyatej ára adómentes jövedelem a tejadó édesanyáknak. Az anyatej árát havonta számolják el, az összeget postán küldik, vagy bankszámlára utalják. Az ingeyenes anyatejet igényelni kell. Orvos írhatja fel receptre a csecsemő 8 hónapos koráig. Korábban éppen ezzel érvelt az az édesanya, aki azt követelte, állítsák vissza a csecsemőtápszerek támogatását, hiszen a nyolc hónap után kénytelenek azokra átállni.

Kapcsolódó
„A csecsemők számára a legmegfelelőbb az anyatejes táplálás” – ezt válaszolta a Belügyminisztérium egy anyának a dráguló tápszerekről
Virágh Kitti bizonyos tápszerek árának emelkedéséről kérdezett, mire a tárca a válaszlevelében hosszan részletezte a szoptatás fontosságát. Az édesanya nem elégedett meg a válasszal és visszaírt a belügynek.