Mirkóczki Ádám: A legőszintébben mondom, örülök, hogy már nem én vagyok az egri polgármester, tök jó

A választás előtt riportoztunk Egerben: Öt éven át ütötték-verték egymást az egri közgyűlés tagjai, most elérkezhetünk a hevesi ponyvaregény finiséhez. Most meginterjúvoltuk a bukott polgármestert, a volt jobbikos Mirkóczki Ádámot, valamint legyőzőjét, a fideszes Vágner Ákost. Előbbi azt mondja, nem ül be a közgyűlésbe, és már 2019-ben „nem lett volna szabad összeállni bárkivel, bármilyen alapon.”

Pár napja azt nyilatkozta nekünk, hogy tudna olyan képviselő-testületet rajzolni, amivel folytatódna az egri városházán öt éve zajló téboly, és földbe állna a település. Azt is mondta, ha „horrortestületet” választ a nép, és ön nyeri a polgármesteri posztot, akkor előfordulhat, hogy a választás másnapján azzal lép az egriek elé, hogy „kösz, de ezzel a brigáddal mégsem”. Horror lett a testület?

Abszolút.

Akkor még jó, hogy nem sikerült újráznia polgármesterként. Legalább nem kell lemondania.

Ismerve a közgyűlés összetételét a legőszintébben mondom: örülök, hogy már nem én vagyok a polgármester. Tök jó.

A tíz egyéni körzetből nyolcat a Fidesz vitt, a testületben megvan a kétharmad. Ön, ha nem is polgármesterként, de legalább sima listás képviselőként mandátumhoz jutott.

Nyilván nem fogok beülni.

Miért?

Már hogy ülnék be?! Mi a fenének?

Bent tartani a cipőt az ajtónyílásban, hogy öt év múlva újra próbálkozzon.

Eszem ágában nincs.

Egykori parlamenti képviselőként, leköszönő polgármesterként ciki lenne a politikusi tápláléklánc aljára csúszni?

Egyrészt méltatlan lenne. Másrészt mondtam előre, hogyha így alakul, nem ülök be. Harmadrészt a listánk másodikja agilisabb nálam, ambicionálja a képviselőséget. Az egri városháza per pillanat nem az én pályám.

Szajki Bálint / 24.hu

Min bukott el?

A rengeteg ellenzéki jelöltön. 2019-ben Habis László fideszes polgármestert legyőzve kerültem a városháza élére. Az akkor vesztes Habis ezerrel több szavazatot kapott, mint a mostani győztes fideszes, Vágner Ákos. Csakhogy én kétezerrel kaptam kevesebbet, mint 2019-ben, amikor engem támogatott az egyesült ellenzék. Most viszont többfelé mentek az ellenzéki szavazatok. Full egyértelmű képlet. Napnál világosabb.

Az ön keze alatt hullott darabokra az egyesült ellenzék. Hibáztatja ezért magát?

Persze.

Miben hibáztatja magát?

Leginkább abban, hogy 2019-ben eleve nem lett volna szabad összeállni bárkivel, bármilyen alapon.

Ha 2019-ben nem állt volna össze az összes ellenzékivel, akkor Eger nem önt választja polgármesternek, hanem Habis újrázhat.

Hát akkor újrázott volna. Semmi gond. Részemről nem volt egzisztenciális kérdés a dolog, ahogy most sem az.

Azt állítja, hogy eleve kudarcra volt ítélve a széles, sokszínű, össze nem illő embereket és össze nem illő politikákat egymáshoz préselő összefogás, és jobban jártak volna, ha kikapnak 2019-ben?

Az összefogás eleve kudarcra volt ítélve, de ez akkor még nem derült ki. Kellett hozzá úgy fél év.

Most viszont fideszes többségű, fideszes polgármester vezette testület veszi át a várost. Ön szerint Eger jobban jár, mint az elmúlt öt évben?

Afelől semmi kétségem, hogy az ellenzéki városokra országszerte hullanak majd a kormányzati bombák, Orbánék pokollá teszik majd ezen települések életét. Egerben viszont minden feltétel adott ahhoz, hogy a béke szigete legyen, és hú, most akkor baromira prosperáljon a város. Kíváncsian várom.

Szajki Bálint / 24.hu

Mi történik majd a városházán az októberi átadásig?

Lényegében semmi. Én biztos nem avatkozom semmibe, döntést nem hozok. Így korrekt. Jó, a városüzemeltetéssel kapcsolatos feladataimat ellátom, aláírok.

Testületi ülések?

A közgyűléseket természetesen összehívom, de tán be se megyek.

Akkor ki fogja vezetni az üléseket?

Én nem. Majd valaki más.

Tényleg be se megy?

Valószínűleg ott leszek, de nem vállalok szerepet.

Még négy hónap van a mandátumából.

Tök mindegy, meddig szól a mandátumom. Szerintem az a korrekt, ha én itt már nem okoskodom.

Öt éve teszik pokollá egymás életét, és most szinte mindannyian mennek a levesbe. A következő ülésen hogy néznek egymás szemébe? Eszükbe jut, netán ki is mondják, hogy „gyerekek, micsoda idióták voltunk!?”

Szerintem nem lesz ilyen. Inkább mindenki meg lesz győződve arról, hogy a többi mind hülye, de ő, na, ő a körülmények áldozata. Hogy valaki azt mondja, hogy „gyerekek, micsoda idióták voltunk”, ahhoz felelősségérzet kell, felelősség, amit a közösség iránt érez az ember. És én nem gondolom, hogy ezzel a felelősséggel bárki szembenéz.

Ön hogyan néz szembe a saját felelősségével?

Úgy, hogy tudomásul vettem az egriek döntését, ennyi, pipa. Ez a személyes konzekvenciám. Más helyett ezt nem tehetem meg.

Komolyan érdekel, hogy miként néznek majd egymásra. Lesz megrendülés? Vagy csak vádaskodás, gyűlölködés, az elmúlt öt év prolongálása erre a kis időre?

Nem tudom, más fejében mi játszódik le, a saját gondolataimmal foglalkozom. Én vagyok ennek a sztorinak a legnagyobb sérültje, de nem kárhoztatok érte senki mást, nem hajtogatom, hogy bárki bármire kényszerített. Csináltam, amit jónak láttam. Ennyire volt elég. A maradék időben minimalizálom a szerepemet.

Szajki Bálint / 24.hu

Kár ezért az öt évért az életéből? Bánja, hogy belecsúszott az egri polgármesterségbe?

Abból a szempontból nem, hogy bár sokat kivett belőlem, sokat is tanultam belőle. Emberi oldalról némi pozitív és rengeteg negatív tapasztalatot szereztem, olyanokat, melyeket máshol nem tudtam volna megélni. Ha visszamehetnék az időben, nem biztos, hogy újra belevágnék, sőt biztos, hogy nem, de így, hogy már túlestem rajta, nem bánom, jó volt, legalábbis hasznos.

Mit csinálna másképp?

Több időt, energiát szánnék négyszemközti beszélgetésekre.

Azzal maga mellé tudott volna állítani olyanokat, akik így az ellenségei lettek?

Vagy inkább ki tudtam volna szűrni egy-két olyat, akiben hiba megbízni, pozícióba emelni. A lényeg, hogy egyelőre nem élem meg kudarcnak a vereséget.

Megkönnyebbült?

Meg. Illetve azon azért aggódom, hogy a gyerekeimen a suliban hogyan csapódik le a dolog, lesznek-e beszólások. Kicsik még.

Maradnak Egerben?

Persze. Hová mennénk?

Tudom is én, a jobbikos barátai hívják főnöknek valami pesti cégbe.

Áh, nincs ilyen megkeresés. Meg nem is hiszem, hogy aktuális lenne.

Merre tovább?

Van még négy hónapom kitalálni. Nincs probléma.