A Mi Hazánk EP-jelöltje: Érzelmileg feldúlt pillanatban vagyok

Az eddigi adatok alapján a Mi Hazánknak nagy valószínűséggel meglesz az egy EP-mandátuma, így Borvendég Zsuzsanna képviselheti a nemzeti radikális pártot az Európai Parlamentben.

Az eddigi adatok alapján a Mi Hazánknak nagy valószínűséggel meglesz az egy EP-mandátuma, így Borvendég Zsuzsanna képviselheti a nemzeti radikális pártot az Európai Parlamentben. A pár hónapja még a Magyarságkutató Intézetnél dolgozó történészt arról kérdeztük, jól látjuk-e rajta az érzelmi felindultságot.

A torkomban dobog a szívem, egy merő görcs a gyomrom. Ha ez érzelmi felindultságnak mondható, akkor valami ilyesmit érzek. Nyilván ez egy hatalmas nagy kihívás és megtiszteltetés, hogy az ember a saját hazáját képviselheti egy nemzetközi szervezet, az Európai Unió Parlamentjében. Azért lássuk be, hogy ez nem mindennapi feladat és nem mindennapi felelősség, úgyhogy igen, érzelmileg feldúlt pillanatban vagyok

– mondta, majd arról is beszélt, hogy a frakcióalakítási tárgyalásokat valószínűleg már a hétfői napon meg kell kezdeni. Ez elsősorban ugyan a pártelnökök hatásköre, és ők vezetik a tárgyalásokat, de Toroczkai Lászlóval már beszéltek korábban arról, hogy a jövő héttől Borvendég is aktívan bekapcsolódik ebbe a munkába. Legfontosabb európai ügyekként a migráció és az ukrajnai háború kérdését nevezte meg, amelyben szerinte nem történtek meg a megfelelő lépések uniós szinten az elmúlt években.

Eördögh Lola / 24.hu

Ezen kívül úgy látja, számos olyan kérdés van, amelyre kevésbé szoktunk fókuszálni, de az elkövetkezendő öt évnek kulcsfontosságú problémái lesznek. Ilyennek nevezte például

Mikor felvetettük, hogy a migráció és a háború ügyében nagyon hasonlónak tűnik az általa kifejtett álláspont a kormánypártokéval, Borvendég azt felelte:

Ezt nem jól érzékeli, mert a Fidesz propaganda szintjén valóban ezt sulykolja, de mást láttunk, amikor a fontos kérdésekben dönteni kellett. Akár Ukrajna Európai Uniós csatlakozásának a megkezdésének ügyében is, ami nonszensz, mert ennek az országnak jelenleg nem tudjuk definiálni a határait sem, sem a lakosságát, tehát így képtelenség megkezdeni egy uniós csatlakozási tárgyalásokat. Nagyon jól tudjuk, hogy a Fidesz, bár ellene volt, kávészünetet kért, és ugyanígy a fegyverszállításokra nyújtott pénzügyi támogatásokat is megszavazta. Tehát a Fidesz és mi nem vagyunk egy platformon. Mi valóban a béke pártján fogunk állni.

Címkék: