Letöltendőt kértek annak a mezőgazdasági gépgyártó cégnek a korábbi vezetőire, akik 400 millióval húzták le a társaságot

Nyolc fővel egyezséget kötött az ügyészség.

Helyreigazítás

A cikkben „vezető” „pénzügyi vezető” „cégvezető” és „ügyvezető”-ként megjelölt személyek alatt az érintett társaság 2016-ot megelőző időszakban alkalmazott vezetőit kell érteni. A főügyészség által a cikkben foglaltak szerint büntetőeljárás alá vont személyek 2016 óta nem állnak az érintett társaság alkalmazásában. A társaság jelenlegi ügyvezetői/vezetői a cikkben ismertetett büntetőügyben nem érintettek

400 millió forinttal csapolták meg a társaságot az egyik legjelentősebb magyarországi mezőgazdasági gépgyártó cég vezetői. A főügyészség három főre kért letöltendő börtönbüntetést, nyolc terhelttel pedig egyezséget kötött.

Ocsovai Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség szóvivője a lapunknak küldött közleményében azt írta, hogy a vármegyei székhelyű, mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó cég ügyvezetője a társaság pénzügyi vezetőjével szorosan együttműködve arra kérte fel a céggel többnyire korábban tényleges üzleti kapcsolatban álló gazdasági partnerek vezetőit, hogy a valós tevékenységükről kiállított számlák mellett olyan gazdasági eseményekről is állítsanak ki számlát a sértetti társaság felé, amelyek ténylegesen nem értékesítettek termékeket, s végeztek szolgáltatást.

A fiktív számlákat a gépgyártó cég befogadta, azok ellenértékét átutalással megfizette a valótlan számlákat kiállító társaságok felé. Az így átutalt összegek egy része készpénzben visszajutott a sértetti cég vezetőihez, másik része pedig olyan ténylegesen elvégzett szolgáltatásokat fedezett, amelyek a cégvezetők magánérdekeit szolgálták. Ilyen szolgáltatás volt például az ismerősök és hozzátartozók gépjárműveinek szervizelése, vagy az egyik cégvezető sofőrjének havi rendszerességű nagy összegű bérkifizetése.

– fogalmazott közleményében az ügyész.

A fiktív költségekről kiállított számlák kifizetését úgy oldották meg, hogy a beszámlázó cégek képviselői a sértetti cég tevékenységi körébe illő szolgáltatásokról állították ki a számlákat. Ezeket maga a pénzügyi vezető igazolta le, így a fiktív jogügyletekről kizárólag a két cégvezető, és az érintett beszámlázó cégek vezetői tudtak. Az ügyészség a két cégvezető mellett egy harmadik személyre is börtönbüntetést, illetve pénzbüntetést kért azzal, hogy tiltsák el őket a közügyektől, és a cégvezetői tevékenységektől is.