Célunk, hogy Magyarországra hozzuk a nemzetközi szakmai színvonalat! – A Rajk Szakkollégium díjas rendszere

Mit jelent egy nemzetközileg elismert társadalomtudós látogatása a Rajk Szakkollégium diákjai számára? Nem csupán szakmai fejlődést és életre szóló élményeket, hanem egyenesen a nemzetközi tudományos élvonal beépítését a kollégium mindennapjaiba. A Rajk Szakkollégium díjas rendszere sokkal több, mint egy szakmai előadás. Heves demokratikus viták, izgalmas fél éves felkészülés és széleskörű szervezés előzi meg a választott díjasok érkezesét. Egy-egy díjas meghívása a közel száz fős közösség intellektuális pezsgésének mozgatórugója, amellyel hatást gyakorolhat több kollégista szakmai útjára. És maga az itt létük? A társadalomtudomány virágzása.

A Rajk Szakkollégium díjas rendszere

A Rajk Szakkollégium szakmai rendszerének általános célja, hogy diákjai magas szintű, nemzetközi színvonalú oktatásban részesüljenek. A rendszer elősegíti, hogy a kollégisták egy közös tudáshalmazt és fogalmi keretet sajátítsanak el, amely elengedhetetlen a társadalomtudományok területein való elmélyedéshez. Fontos számunkra, hogy a kollégium tagjai a társadalmi felelősségvállalás szellemében járjanak el, és a helyi, valamint a globális problémákat egyaránt tudományos szemlélettel közelítsék meg, alkalmazva a legkorszerűbb társadalomtudományi megközelítéseket. Ennek megvalósulásához a díjasaink nagymértékben hozzásegítenek.

A John von Neumann-díj (1994), a Herbert Simon-díj (2004) és az Andorka-medál (2020) alapításával a Rajk Szakkollégium tagjai a közgazdaságtan, az üzleti tudományok, illetve a tágan értelmezett társadalomtudomány kiemelkedő képviselőit ismerik el. A megválasztott díjasok munkássága hosszú időn keresztül gyakorolt jelentős hatást a szakkollégium hallgatóinak tanulmányaira és szellemi tevékenységére, valamint inspirálta a kollégium tagjainak gondolkodásmódját és szakmai fejlődését.

Amy Edmondson (Harvard), a 2022-es Herbert Simon-díjazott előadása a Corvinuson 2023.06.20-án

Milyen értéket teremtünk egy nemzetközi társadalomtudós elhívásával?

A díjazottak kiválasztásának egyedi megközelítése teszi különlegessé a folyamatot. Míg más tudományos díjasokat általában az akadémiai közösség tagjai választják ki, addig a Rajk Szakkollégium díjait diákok alapították és ítélik oda minden évben. A szakkollégium tagjai inspiráló kutatókat és oktatókat jelölnek, majd szenvedélyesen vitáznak a Kollégiumi Gyűlésen, mielőtt kiválasztják az új díjazottakat.

A választást követő felkészülő folyamat során fontos, hogy megismerjük az adott díjas munkásságát, és alkalmazzuk annak elemeit rendszerint gyakorlati projekteken keresztül. A felkészülés során a magyar kontextust figyelembe véve saját kutatásokat végzünk, amelyekben a helyi szinten használjuk fel az adott díjas elméleteit, gondolatait és módszertanait. A kutatásainkból kiadványok is készülnek, ezzel is értéket teremtve a hazai tudományos szféra számára.

A díjazottak egy nyilvános előadást és egy zártkörű mesterkurzust tartanak Budapesten. A néhány napos budapesti látogatás során megismerhetik Magyarországot, a kollégistákat és szakmai érdeklődésüket, valamint találkozhatnak olyan hazai oktatókkal és kutatókkal, akik szintén inspirálódhatnak az adott díjas munkásságából.

Philippe Bourgois (UCLA), a 2023-as Andorka-medál díjazott előadása a CEU Nádor utcai épületében 2024.04.17-én

A Rajk Szakkollégium számára a díjasok ittléte tudományos ünnep, mivel …

…számunkra mindez egyedülálló szakmai lehetőséget, kiválóságot és szenvedélyt jelent.

Egyedülálló lehetőség ez, mivel meghívhatunk olyan társadalomtudományi kutatókat és szakembereket, akiknek a munkája lelkesít minket, és meghatározó módon formálja a tanulmányainkat, szakmai utunkat.

Kiválóság, mivel a díjas felkészülő folyamatok során rengeteget fejlődhetünk közösen szakmailag a kollégista társainkkal. A megválasztott díjas munkáját feldolgozva új és egyedi tudást szerezhetünk, amely versenyelőnyt biztosíthat számunkra, hogy felelősségteljesebb szakemberekké válhassunk a jövőben.

Szenvedély, mivel olyan valakitől tanulhatunk, akinek a munkája ösztönöz minket arra, hogy tanuljunk és fejlődjünk. Ezzel a misszióval és elkötelezettséggel nemcsak magunknak és a kollégiumnak, hanem az egész magyar társadalomtudományi közösségnek értéket tudunk teremteni.

 

A díjasokkal készített interjúk és további anyagok itt érhetőek el: http://rajk.eu/dijas/