Csúcsot döntöttek tavaly a Magyarországról kivándorlók

2023-ban összesen 33 700-an költöztek el Magyarországról – ennél többen az elmúlt másfél évtizedben egyszer sem hagyták el az országot.

Tavaly összesen 33 700-an vándoroltak ki Magyarországról, aminél az elmúlt másfél évtizedben egyszer sem hagyták el többen az országot – írja vasárnapi cikkében a 444, amelyben a KSH nemrég közzétett éves adatsorát elemzi. A statisztikai hivatal egyébként a belügyminisztériumi lakcím- és a NEAK taj-nyilvántartási alapján összesítette a kivándorlók számát.

A portál megjegyzi, a 33 700 kivándorló annyi, mintha Mosonmagyaróvár teljes népessége külföldre költözött volna. A 2010 óta eltelt 14 évben (csak erre az időszakra talált adatokat a 444) összesen 324 179 magyar vándorolt ki az országból, ami viszont több, mint Debrecen és Nyíregyháza összlakossága. Mint írják, a kivándorlás 2010-től az évtized közepéig előbb meredeken, majd lassuló tempóban ívelt felfelé. A múlt évtized második felében folyamatosan csökkent, amiben jelentős szerepet játszott a brexit.

Az elmúlt négy évben aztán ismét dinamikus emelkedésnek indult, 2020-hoz képest tavalyra 74 százalékkal nőtt az országot elhagyók száma. A legnépszerűbb ország most már 2019 óta minden évben Ausztria, tavaly már többen költöztek oda, mint ahányan tíz évvel korábban összesen elhagyták az országot.

A kivándorlók egy része később visszatér Magyarországra, ám a számuk 2010 óta csak három évben, 2019 és 2021 között haladta meg az elköltözőkét. Ebben a jelenségben két tényezőnek lehetett komoly szerepe: a brexit mellett ebben az időszakban a Covid alatti leállások miatt számos magyar kiköltöző elveszítette a kinti megélhetését – írja a 444.