„Nem lehet másodrendű polgár az, aki vidéken él, és csak a fiókpatikáig jut el”

A gyógyszerész szakma egyöntetű álláspontja szerint nincs gyógyszertár gyógyszerész nélkül, májustól mégis előfordulhat, hogy a kistelepülések patikáiban csak szakasszisztensek dolgoznak majd. A szakma és a négy gyógyszerészképző egyetem is tiltakozik a már megjelent rendelet ellen, de a 24.hu-nak nyilatkozó szakemberek is azt mondják, a kispatikákra jellemző gyógyszerészhiány komplex problémájának nem ez a megoldása.

Mintha egy légiirányító központban olyanok dolgoznának, akik csak félig végezték el a képzést, mégis ők irányítják a teljes repülőgép-forgalmat. Konzultálhatnak ugyan olyannal, aki elvégezte a teljes képzést, de gondolhatjuk, hogy ebből elég sok repülőgép-szerencsétlenség adódna

– ezzel az analógiával érzékelteti Pál Szilárd, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar szervezetfejlesztési és kapcsolati dékánhelyettese azt a helyzetet, amely májusban a vidéki kispatikákban alakulhat ki. A kormány nemrég ugyanis úgy döntött, a fiókpatikákban május 6-tól nem kötelező a gyógyszerész jelenléte, bár azt a rendelet kimondja, hogy negyedórán belül valamilyen telekommunikációs csatornán elérhetőnek kell lennie, és ily módon bevonhatóvá kell válnia a gyógyszertári feladatokba.

A jelentős változás nem minden gyógyszertárat érint, csak a kisebb forgalmú, vidéki, úgynevezett fiókpatikákat, amelyek főképp kistelepüléseken működnek – jórészt a nagyobb láncok telephelyéül –, és épp azért, hogy a nagyvárosokon kívül a kisebb településeken élők számára is legyen helyben gyógyszerellátás.

Az egész gyógyszerész szakmát meghökkentő rendelet tervezetét tavaly nyáron bocsátották társadalmi vitára, így már akkor számítani lehetett rá, hogy a kormány komolyan gondolja a változtatást. A Magyar Gyógyszerészi Kamara már akkor jelezte, hogy a koncepció elhibázott. Hankó Zoltán kamarai elnök azzal érvelt, hogy egyetlen patika sem nyithat ki gyógyszerész jelenléte nélkül, ez alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés. Nem értett egyet a gyógyszerész nélküli gyógyszertár koncepciójával a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, valamint a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége sem.

Végül február 6-án jelent meg a Magyar Közlönyben a belügyminisztériumi rendelet, így ténnyé vált, hogy május 6-tól a fiókpatikákban – néhány kivételtől eltekintve – nem kell személyesen jelen lennie gyógyszerésznek a patika nyitva tartási idejében, elég, ha a gyógyszerkiadó szakasszisztens az üzletben tartózkodik.

A tiltakozók sorát a négy magyarországi gyógyszerészképző egyetem dékánja folytatta. Közös szakmai állásfoglalásukban kiálltak a gyógyszerész gyógyszertári személyes jelenlétének szükségessége mellett, hangsúlyozva a gyógyszerész nélküli gyógyszertárak jelentette gyógyszer- és betegbiztonsági kockázatokat.

Pál Szilárd lapunknak azt mondta, azért is aggályos a rendelet, mert a kisebb patikákban egyedül maradó szakasszisztensek nincsenek arra felkészítve, hogy gyógyszerész jelenléte nélkül dolgozzanak, és helyzetüket az sem könnyíti meg, ha a gyógyszerész telefonon elérhető.

A szakasszisztensek úgy vannak oktatva, hogy a gyógyszerész mindig ott van velük elérhető távolságra, és bármikor tudnak szinte azonnal konzultálni.

Kőhegyi Imre, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Baranya vármegyei szervezetének elnöke is azt emeli ki, hogy a szakasszisztensek képzésében nincs benne, hogy gyógyszerész fizikális jelenléte nélkül kellene dolgozniuk, lévén, hogy ez a gyakorlat eddig semmilyen módon nem volt jellemző itthon: minden patikában ugyanis kötelező volt a gyógyszerész-jelenlét. „A gyógyszerészi asszisztensi oktatás nem arról szól, hogy aki elvégzi az amúgy jó színvonalú képzést, az önállóan gyógyszert expediáljon, vagyis kiadjon. Az asszisztens a gyógyszerész segítője, ez az asszisztens munkaköri leírása” – hangsúlyozza Kőhegyi Imre, aki kiemelte, sok esetben a gyógyszerésznek saját szemével kell látnia a receptet, sőt, adott esetben a beteget is, és fel kell tennie számára az adekvát kérdéseket. Nem elégséges tehát az, ha telefonon konzultál a pácienssel és az asszisztenssel.

Váli Miklós / MTVA – Az Alma gyógyszertári csoporthoz tartozó patika épülete Bács-Kiskun megyében, a tiszakécskei járás székhelyén, a Tisza partján.

A láthatatlan gyógyszerész

A patikákban folyamatos a betérő betegek számára láthatatlan csapatmunka a szakasszisztens és a gyógyszerész között. Gyakran nem is a gyógyszerész adja ki a készítményt a páciensnek, viszont folyamatosan figyel, konzultál és irányít, ha szükséges.

Sokszor a beteg nem is tud arról, hogy az asszisztens, amikor hátramegy a gyógyszerért, közben konzultál a gyógyszerésszel. Nem csak azért megy, hogy összeszedje a gyógyszert, hanem, hogy megkérdezzen valamit, amiben bizonytalan. Ez nem ugyanaz, mint a távfelügyelet

– mondja a dékánhelyettes, aki fiatal gyógyszerészként maga is került olyan helyzetbe, amikor szinte diagnosztizálnia kellett. Például akkor, amikor egy idős, vérhígítót szedő nő érkezett a patikába, karján kék foltokkal. Pál Szilárd azonnal észlelte az oda nem illő foltokat, és összerakta, hogy a vérhígító túlzott adagolásának jele lehet az, hogy az alvadni képtelen vér miatt a erek „pattogni” kezdenek. Ha pedig megütődnek, akkor bevéreznek, ez okozhatta a nehezen múló kék foltokat.

Ilyenkor kapcsol be a gyógyszerészi gondozás: a beteggel beszélgetni kezd a gyógyszerész. Sok esetben a pácienst vissza kell irányítani az orvosához, hogy beszéljék át a gyógyszer adagolását, de rendre  előfordul az is, hogy maga a gyógyszerész konzultál telefonon az orvossal

– mondja a dékánhelyettes. Ha nincs gyógyszerész, akkor egy szakasszisztens eleve fel sem hív egy orvost, mert nem rendelkezik azokkal a szakmai kompetenciákkal, amelyek szükségesek ahhoz, hogy orvossal konzultáljon.

A gyógyszerészek öt évet tanulnak az egyetemen, és még három évet a szakvizsgáig. Nyolc évet tanult ember el tud beszélgetni az orvossal úgy, hogy érti, mit mond, és tudja, hogyan gondolkodik

– emeli ki Pál Szilárd, aki szerint rettentő fontos a gyógyszerész és az orvos közötti kollegiális kapcsolat: amíg utóbbi a beteget és a betegségét ismeri, addig előbbi a gyógyszer hatóanyagát és működését. A gyógyszerész és az orvos közötti együttműködés fontosságát mi sem bizonyítja jobban, hogy a májustól életbe lépő változásban érintett fiókpatikák nyitva tartása is többnyire a háziorvosok rendeléséhez igazodik.

A gyógyszerészekkel ellentétben az asszisztensek jellemzően nem egyetemen képződnek, hanem felnőttképzéssel foglalkozó cégek szervezik az általában kétéves oktatásukat. Ők nem arra vannak kiképezve, hogy fontos szakmai kérdésekben döntsenek – figyelmeztet Pál Szilárd.

A szakma hangsúlyozza, mivel a gyógyszerész garantálja a biztonságos betegellátást, nélküle nem működhet patika. Viszont nem tud minden patika csak gyógyszerésszel működni, ezért szükségesek az asszisztensek és szakasszisztensek is. Előbbiek

Ha az asszisztens továbbképzi magát, akkor szakasszisztens válhat belőle, aki már gyógyszerkiadásra is jogosult.

A szakasszisztens tud vény nélküli gyógyszert ajánlani, de ha a beteg több vényköteles gyógyszert is szed, és kér még valami kiegészítőt, akkor ahhoz már gyógyszerész szakvéleményére van szükség, hogy megmondja, mit mivel lehet szedni, illetve van-e kölcsönhatás a készítmények között.

Gyakori probléma, hogy az adott gyógyszerből átmeneti hiány van, ilyenkor ugyanolyan hatóanyagú, de más gyártó készítményét ajánlják fel a betegnek a patikában. A helyettesítő készítményről is a gyógyszerész dönt, ő magyarázza el a páciensnek, vagy, ha szükséges, győzi meg róla. Gyakori az is, hogy idősebb betegek 10–15 fajta gyógyszert is szednek, és a hatóanyagok kölcsönhatása miatt nagyon nem mindegy, milyen étrendkiegészítőt választanak. Ennek eldöntéséhez is a gyógyszerész szaktudása szükséges.

Hiány kezelése hiánnyal

Hiába mondja a szakma, hogy gyógyszerész nélkül nincs gyógyszertár, a kormány szerint ez a módja annak, hogy kezeljék a vidéki patikákat sújtó gyógyszerészhiányt. Számos helyen ugyanis gyógyszerészhiány tapasztalható, mert a fiatal gyógyszerészek leginkább a városi munkahelyeken való elhelyezkedést választják” – olvasható a kormány indoklásában.

Fülöp Dániel / 24.hu

Azt Pál Szilárd és Kőhegyi Imre is elismeri, a fiatal gyógyszerészek valóban inkább a nagyobb, városi patikákat választják. A dékánhelyettes szerint azonban a probléma összetettebb annál, minthogy egy ilyen rendelettel megoldást találjanak rá. A vidéket kéne vonzóbbá tenni, de ez már nem a gyógyszerész szakmát érintő kérdés, sokkal inkább a vidékfejlesztés feladatkörébe tartozik. Lehetne persze évi négyszáznál több gyógyszerészt képezni, hogy jusson patikus a kisebb vidéki gyógyszertárakba is, de Pál Szilárd szerint a végzett gyógyszerészek 70–80 százaléka így is patikákban helyezkedik el, a többiek kórházakhoz, hatóságokhoz mennek dolgozni, vagy a gyógyszeriparban keresnek állást, esetleg kutatók lesznek, vagy éppen az egyetemen maradnak. A külföldre (főképp skandináv országokba) vándorlók aránya nem jelentős, nagyjából tíz százalék, amelyet persze jó lenne csökkenteni, de Pál Szilárd szerint ennél is fontosabb lenne az, ha itthon megbecsültnek éreznék magukat a gyógyszerészek, és nem tartanák őket tejfölárusnak, mint ahogy arra Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterként utalt a járvány idején, amikor eldőlt, a gyógyszerészeknek nem jár az egészségügyi dolgozóknak kiutalt 500 ezer forintos Covid-jutalom.

Kőhegyi Imre szerint lenne még egy fontos dolga a kormánynak annak érdekében, hogy a kisvárosok fiókpatikáiban is legyen elegendő gyógyszerész: a finanszírozás javítása.

Az anyapatikák sok fiókjukat csak veszteségesen tudják működtetni. Mint egy szeretetszolgálat, úgy tartják fent azokat, akár veszteségesen is, mert nem akarják cserbenhagyni a betegeket

– jellemzi a helyzetet a gyógyszerészi kamara Baranya megyei elnöke, aki szerint elengedhetetlen, hogy több pénzt kapjanak a fiókpatikák is, mert csak így tudnák magasabb fizetéssel magukhoz csábítani a fiatalabb gyógyszerészeket.

Kőhegyi Imre szerint a napi működéshez elegendő a jelenlegi gyógyszerész létszám, de elismeri, eloszlásuk egyenlőtlen, mert a nagyobb patikákban jobb fizetést kaphatnak, ezért inkább oda mennek.

A négy gyógyszerészképző egyetem közös állásfoglalásában az is szerepel, hogy a gyógyszerészek kötelező jelenlétének megszüntetése helyett a gyógyszerész-kompetenciák fejlesztése lenne a helyes irány. Pál Szilárd szerint már elindult az a folyamat, hogy a gyógyszerészek az expediáláson, a magisztrális termékek előállításán és az asszisztensek segítésén túl egyes helyeken alap orvosi feladatokat is elvégeznek, például vérnyomást és vércukrot mérnek, illetve egészségtudatos tanácsot adnak. A dékánhelyettes szerint a kompetenciákat bővíteni és fejleszteni lehetne, akár úgy, hogy a gyógyszerészek beszállnának a lakosok vakcinálásába, konzultatív szinten pedig ki tudnák egészíteni a gyakran nehezen elérhető betegellátást.

Párbeszéd nélkül

A megyei elnök azt is mondja, benne volt már a levegőben, hogy változás lesz a gyógyszertárak helyzetében. Volt olyan elképzelés is, hogy az ellátatlan területeken gyógyszerautomaták telepítésével oldanák meg a gyógyszerellátást, de Kőhegyi Imre szerint ez még a gyógyszerész nélküli patika koncepciójánál is veszélyesebb lett volna.

De a mostani miniszteri rendelet sem sokkal jobb a gyógyszerészek szerint. A gyógyszerészi kamara nemrég megkérdezte tagjait, mi a véleményük arról, hogy májustól a kisebb patikákban nem lesz kötelező gyógyszerész jelenléte. Elsöprő eredmény született: a szavazásban részt vettek 90 százaléka, mintegy négyezer gyógyszerész nem értett egyet az iránnyal.

A kamara mindenképp azt látja jónak, ha van a gyógyszertárban gyógyszerész, ahogy eddig is – hangsúlyozza Kőhegyi Imre, aki szerint

nem lehet másodrendű polgár az, aki vidéken él, és csak a fiókpatikáig jut el.

Az egyes gyógyszerész szakmai csoportok szerint az sem mindegy, hány év tapasztalattal rendelkező szakasszisztenst hagynak magára a patikában, márpedig a rendelet jelenlegi formájában akár egy kezdő vagy csupán 1–2 év tapasztalattal rendelkező is fogadhat gyógyszerész jelenléte nélkül betegeket a fiókpatikában. A szakma nagy része szerint a szabályozás égető hiányossága az is, hogy nincs meghatározva, mekkora forgalomnál engedhető meg, hogy a gyógyszerész csak távkommunikációs csatornákon lehessen elérhető. A  szakmai csoportok azt szeretnék, hogy bizonyos vényszám felett mindenképp szükséges legyen a gyógyszerész jelenléte.

A gyógyszerészi kamara az észrevételeit és a módosítási javaslatait Orbán Viktornak is elküldte, válasz azonban még nem érkezett a kormányfőtől. Kőhegyi Imre nem is reménykedik benne, mert szerinte a kormányzat részéről nincs igény a kétirányú szakmai párbeszédre.

Marjai János / 24.hu

700 ezren patika nélkül

A gyógyszerész nélküli fiókpatika ötlete 2021-ből ered: ekkor dolgozta azt ki a gyógyszerláncok tulajdonosait tömöríti Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ), amely szerint évek óta egyre jelentősebb probléma, hogy nő a gyógyszertár nélküli települések száma. Számításaik szerint nagyjából 700 ezer ember él olyan településen, ahol nem érhető el közvetlenül gyógyszertár, és ezt a problémát orvosolja, ha a kisebb települések fiókpatikái gyógyszerész nélkül is működhetnek. A HGYSZ üdvözli is, hogy a kormány végül meghozta ezt a döntést, és a szövetség szerint „a változások rövid és közép távon megállíthatják a fiókgyógyszertárak számának csökkenését, hosszú távon pedig hozzájárulhatnak új fiókpatikák nyitásához, és így a gyógyszerek elérhetőségének javulásához.”

Azonban még a HGYSZ sem teljesen elégedett a májusban életbe lépő rendelettel, mert az Indexnek úgy nyilatkoztak, „a megvalósulás szempontjából célszerűbbnek tartottuk volna, ha az érintett fiókgyógyszertárak körét szűkebben határozzák meg a nyitva tartási idő és a forgalom alapján, valamint, ha az expediáló szakasszisztens személyére és a gyógyszerész elérhetőségére vonatkozóan is szigorúbb feltételeket szabnak.”