Patthelyzet Budapest legnagyobb lakóparkjánál: az OTP leállította a hitelfolyósításokat, az állami támogatások is veszélybe kerülhetnek

Több vevőnek is 30 napon belül ki kellene fizetnie az utolsó vételárrészletet, de ha az OTP nem folyósít, akkor nem tudják miből megtenni ezt.

Nem folyósítja a hitelét az OTP Bank azoknak a vevőknek, akik a XIII. kerületi Duna Terasz Grande lakóparkban vásároltak lakást, de a beruházó Duna Terasz Grande Kft. (DTG) és a kivitelező KÉSZ Zrt. vitája miatt nem tudnak beköltözni ingatlanjukba – tudta meg a 24.hu. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a beruházó és a kivitelező jogi és elszámolási vitája miatt hónapok óta nem tud beköltözni több mint ezer ember Budapest legnagyobb lakóparkjába.

A vevők nemrég egy nyilatkozatot kaptak a DTG-től, melyet ha aláírnak, akkor megkapják a társasház megalapításáról szóló értesítőt, és elindul a folyamat, amelynek végén a nevük tulajdonosként rákerül a tulajdoni lapra.

Ugyanakkor kapnak egy fizetési felszólítást is az utolsó vételárrészlet befizetéséről, aminek a teljesítésére 30 nap áll rendelkezésükre. A probléma ezzel az, hogy sok vevőnek az utolsó részletet az OTP lakáshitele biztosítja, a bank viszont leállította a hitel folyósítását.

Farkas Norbert / 24.hu

A 24.hu-nak nyilatkozó lakók egyike elmondta, hogy szóban az OTP korábban azt kommunikálta, hogyha a vevő kéri a folyósítást, akkor azt ők teljesítik, de nem ez történt. A bank a 24.hu-nak ezzel kapcsolatban azt közölte:

Amíg a fejlesztő és a kivitelező vitája miatt nincs birtokbavételi engedély a hitelek fedezetéül szolgáló ingatlanokra, a tisztázatlan jogi helyzet miatt a hitelező jelzálogjoga bizonytalan, és ezért, amíg ez nem tisztázódik, a bank jogos érdekét szem előtt tartva nem folyósítja a hiteleket. Amint a jelzálog érvényesíthetőségének kérdése tisztázódik a támogatott hitelek esetében is, sor kerülhet a folyósításokra.

A beruházót pénteken levélben kérdeztük arról, hogy mi történik, ha a vevők a bank döntése miatt nem tudják kifizetni az utolsó részletet a Duna Terasz Kft.-nek a megadott határidőn belül. A cégtől azt a választ kaptuk, hogy szerdán tudnak válaszolni a kérdéseinkre – erről akkor beszámolunk.

Adódik a kérdés, hogy miért írják alá ezt a nyilatkozatot egyes lakók, amikor tudják, hogy a lakást úgysem vehetik át egyelőre. Többen úgy gondolkodnak, hogy jobb a széljegy helyett tulajdonba kerülni, még akkor is, ha a kulcsot egyelőre nem kapják meg. Akad, aki attól tart, hogy a KÉSZ akár jelzálogot is terhelhet az ingatlanra, és úgy érzi, így jobban védett.

Az OTP hitelfolyósítási stopja azért is lényeges, mert

ha a vevők esetleg kénytelenek valamilyen másik megoldást választani, akkor az összes állami támogatást (csok, áfa-visszatérítés, illetékmentesség) elbuknák.

Adrián Zoltán / 24.hu – A Duna Terasz Grande lakástulajdonosainak tüntetése a Marina parton 2024. március 1-én.

A beruházó azt mondja, amíg nem kapja meg a területet, addig nem tud mit tenni, miközben a kivitelező azt hajtogatja, hogy bár kész van a munka, amíg tart az elszámolási vita, nem hagyják el a területet. A DTG ezért február elején bírósági végrehajtási kezdeményezett a KÉSZ-szel szemben.

A beruházó szerint lezárult az a szakasz, amikor a KÉSZ magától átadhatta a területet, és „a folyamat következő várható lépése az lesz, hogy a bírósági végrehajtó állami kényszerrel – szükség esetén a rendőrség közreműködésével – fogja rábírni” erre. A lakók jogászai közül viszont többen nem így látják, szerintük a folyamat több hónapig is elhúzódhat. A végrehajtási eljárással kapcsolatban pénteken a KÉSZ-t és a DTG-t is megkerestük, de egyelőre egyik cégtől sem kaptunk választ.