Közpénzmilliárdok magántőkealapba: gyors volt a NAV

Polt Péter feljelentésként értékelte Varju László kérdését.

Varju László (DK) február 5-én kérdezte meg Polt Péter legfőbb ügyészt arról, indít-e vizsgálatot a magántőkealapba vándorolt 32 milliárd forint közpénz ügyében. A szövevényes történetet lapunk írta meg. Lényege, hogy néhány évvel megalapításuk után a süllyesztőben végezték az állam által – eredetileg hosszú távra – életre hívott városi tőkealapok, amelyeket mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatására hoztak létre. Közben megjelent egy magántőkealap, amelybe a hat városi tőkealapot és a Vidékfejlesztési Tőkealapot összevonták.

Az ellenzéki politikus szerint a 32 milliárd forintos ügy valójában egy krimi, mert több bűncselekmény (pl. hűtlen
kezelés, hivatali visszaélés, csalás) alapos gyanúját felveti. Varju László emlékeztette Polt Pétert, független közvádlóként, mit kellene tennie, majd kérdezett.

Arra is választ várt, hogy az igazságszolgáltatás független, pártatlan és önálló szakmai közreműködőjeként, a jogrend, a törvényesség és az igazságosság legfőbb őreként és annak védelmében mindenkor eljárni köteles ügyészség teljhatalmú egyszemélyi vezetőjeként

milyen konkrét intézkedéseket tart szükségesnek a hasonló szándékos visszaélések megszüntetése, és jövőbeli megakadályozása érdekében?

Polt Péter vizsgálatot nem indított, de Varju László kérdését tartalmilag feljelentésként értékelte, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságának továbbította. A nyomozó hatóság pedig igen gyors volt, mert a legfőbb ügyész válaszában azt írta, hogy február 9-én a feljelentést elutasította, mondván, hiányzik a bűncselekmény gyanúja.

Kapcsolódó
Csendben lenulláztak egy 30 milliárdos állami programot, a pénz egy magántőkealapban landolt
Az állam megszüntetett egy hosszú távra tervezett stratégiai programot, ami magyar vállalatok számára biztosított volna támogatást.