Az NVB elkaszálta az aktív eutanáziáról szóló népszavazási kérdéseket

A testület elnöke szerint „a beadott kérdések nem az eutanáziáról szólnak, hanem az asszisztált gyilkosság büntethetőségének szabályozásáról és mértékéről".

A Nemzeti Választási Bizottság csütörtök délután elutasította az aktív eutanáziáról szóló népszavazási kezdeményezést, írja a Telex. A bizottság nyolc tagja szavazott a két kérdés elutasításáról, négy tag pedig a hitelesítés mellett. A két népszavazási kérdés a következő:

A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő Karsai Dániel és a Momentum együtt kezdeményezte a népszavazást, az alkotmányjogász egy kisebb orvosi beavatkozás miatt nem tudott ott lenni az ülésen. A Momentum megmozdulást szervezett a Nemzeti választási Iroda épülete elé, ezen a Telex tudósítása szerint 20-30 párttag és aktivista jelent meg.

A szavazás előtt a népszavazást benyújtó Karsai Péter, Karsai Dániel testvére azt mondta, az elmúlt hónapokban széles körben indult társadalmi vitában nyilvánvalóvá vált, hogy az emberek ki akarják nyilvánítani a véleményüket az eutanázia kérdésében. A Nemzeti Választási Bizottság elnöke szerint viszont „a beadott kérdések nem az eutanáziáról szólnak, hanem az asszisztált gyilkosság büntethetőségének szabályozásáról és mértékéről”.

A döntés ellen 15 napon belül lehet a Kúriához felülvizsgálati kérelmet benyújtani. A Kúria ezután 90 napon belül dönt arról, hogy most hozott határozatot helybenhagyja vagy megváltoztatja.

Kapcsolódó
Karsai Dániel: Ez tényleg egy halálvalóságshow, és rajtam is múlik, hogy ne legyen belőle trash reality
A halálos betegséggel küzdő alkotmányjogásszal ezúttal nem a jogi harc részleteiről beszélgettünk, hanem a nyilvánosság előtt zajló események hátteréről – karácsonyról, Fulham-borzról, nevetésről és pénzről, és még azt is elárulta, hogyan képzeli el a temetését.