Varga Mihály: Nem mondok le

Viszont mondott sok egyebet a Világgazdaságnak adott interjújában a pénzügyminiszter.

Gránitkeménységűnek tűnő felvetéssel nyitja a Világgazdaság a ma publikált, Varga Mihállyal készült interjúját, mégpedig azzal, hogy: „A Pénzügyminisztérium József nádori téri székházában pénzügyminiszterként válaszol a Világgazdaság kérdéseire. Ezek szerint nem mond le.”

Varga válasza:

Nincs ilyen szándékom.

Aztán rögtön kiderül, hogy nem újságírói impertinencia, hanem blikkfang szülte a provokatív kezdést, merthogy a következőképpen folytatja a kérdező: „Pedig Karácsony Gergely néhány hete felszólította erre. A főpolgármester úgy vélte, a kormány egyszerűen ellopja Budapest pénzét, amikor az ön irányítása alatt működő államkincstár inkasszóval leemeli a főváros számlájáról a szolidaritási hozzájárulásnak azt a részét, amit az önkormányzat nem hajlandó az államkasszába befizetni.”

Amire Varga vázolhatja, hogy az ő  lemondása „sem mentesítené a főpolgármestert a törvények betartásának kötelezettsége”, vagyis a kormány által a városra rótt úgynevezett szolidaritási adó teljesítése alól.

Varga példátlannak tartja, hogy:

Miközben a főváros polgárai és vállalkozásai eleget tesznek az adózási előírásoknak, addig a főpolgármester fittyet hány rájuk, majd politikai üldözést emleget, amikor valaki ezt számon kéri rajta. (…) Főpolgármesterként Karácsony Gergely vezeti Magyarország leggazdagabb városát. Az adószabály úgy rendelkezik, hogy a fővárossal együtt – különböző összegekben – 724 város fizet hozzájárulást, ami teljes egészében azt a nagyjából 1800 települést segíti, amelynek adóereje szerényebb. A kormány tehát nem magára költi ezt, a pénz kistelepülésekhez kerül, amelyek – legalább részben – az alapvető közszolgáltatásaik kiadásait fedezik ebből. Az elv, hogy a gazdagabbak támogassák a szegényeket, találkozik a társadalom igazságérzetével, Karácsony Gergelyével viszont, úgy látszik, nem.

A felvetésre, miszerint Karácsony Gergely sérelmezi, hogy az állam inkasszálja a főváros számláját, Varga Mihály közölte: „A Kúria, vagyis a magyar igazságszolgáltatás legfelső fórumának határozata szerint a főváros részben sem mentesülhet az adófizetés alól.”

A Világgazdaság kérdezője eltekint attól, hogy Karácsony Gergely érdemi érveivel szembesítse Varga Mihályt – mi itt annyit tudunk segíteni, hogy mutatjuk vonatkozó cikkeink linkjeit: itt, és itt.

Egyetlen idézet az utóbbi dolgozatunkból: „Karácsony szerint a legfontosabb megszorítás, hogy Tarlós István utolsó évében ötmilliárd forint szolidaritási adót fizetett a kormánynak, most viszont több mint ötvenmilliárd forintot kell fizetnie. Karácsonyék vitatják a szolidaritási adó törvényességét, ami az idén 58 milliárd forint terhet jelent, ezért a közigazgatási bíróságon pert indítanak a Pénzügyminisztériummal szemben az összeg csökkentése érdekében. Az adónemnek azt a részét, amit törvényesnek gondolnak, 33 milliárd forintot, befizetik, az általuk vitatott részről, további 25 milliárdról viszont azt mondta, nem tudják és nem is akarják befizetni, azt törvénytelen elvonásnak tartják.”

Na de vissza a mai Varga-interjúra, melyben a további témaköröket érintette még a miniszter: