Negyven ember kapott tavaly kegyelmet Novák Katalintól

Évtizedes rekordot döntött az államfő.

Novák Katalin az elé kerülő kegyelmi kérvényeknek alig kilenc százalékát bírálta el pozitívan, mégis évtizedes rekordot döntött meg ezzel – derül ki a hvg.hu gyűjtéséből. A lap az Igazságügyi Minisztérium kegyelmi statisztikáját nézte át, amelyből kiderül, hogy százból alig kilenc elítélt kapott kegyelmet Novák Katalintól, ez 8,97 százalékos kegyelmezési arány, ami a lap szerint így is kimagasló: 40 elítélt szabadulhatott az államfői döntésnek köszönhetően.

Tavaly 446 elítélt kérelméből hagyott jóvá 40-et Novák Katalin, ez a 40 pedig abszolút értéken az elmúlt 19 év rekordja.  Utoljára 2004-ben volt több, 41 pozitív elnöki kegyelmi döntés, ám akkor kérelemből csaknem háromszor annyi, 1266 volt. Így abban az évben – ekkor Mádl Ferenc volt az államfő – a jóváhagyott kérelmek aránya alacsonyabb, 3,24 százalék volt – hívja fel a figyelmet a hvg.

A tavalyi statisztikából kiderül az is, hogy Novák Katalin a még el nem ítélt vádlottaknak adható eljárási kegyelemből is sokat írt alá. Már 2022-ben hetet, miközben ilyen kegyelmet azelőtt 10 éven át senki nem kapott.

Tavaly az államfő április 27-én, egyetlen nap alatt 22 kegyelmet hagyott jóvá, köztük a Hunnia-per már elítélt hat vádlottját is kegyelemben részesítette. Így szabadult Budaházy György is, aki mint emlékezetes, lóháton hagyta el a börtönt.

Kapcsolódó
Mikor adhat kegyelmet Novák Katalin?
A köztársasági elnök nemrég kegyelemben részesítette a Budaházy-per hét vádlottját. Sándor Zsuzsa ennek apropóján felidézi, milyen indokokkal élhet ezzel a jogával az államfő, illetve milyen kegyelmezési gyakorlat rajzolódik ki az elmúlt évtizedek legismertebb esetei alapján.