Kamu munkáltatói igazolásokkal akart milliós kölcsönhöz jutni 42 munkanélküli Kecskeméten

Két férfinek sikerült is. Az ügyészség 42 személyt állít bíróság elé.

Negyvenketten akartak hamis munkáltatói igazolásokkal és bankszámla kivonatokkal kölcsönhöz jutni Kecskeméten. Kettejüknek sikerült is felvennie az igényelt összeget. A Kecskeméti Járási Ügyészség csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt állítja bíróság elé a 42 kölcsönigénylőt.

Négyessyné Bodó Marianna, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a pénzt felvevő személyekre felfüggesztett szabadságvesztést, a másik negyven személyre pedig pénzbüntetést, illetve közérdekű munkabüntetést kértek.

A vádirat szerint a vádlottak 2020 januárjában jelentek meg a kölcsönök nyújtásával foglalkozó, országos lefedettségű pénzügyi intézmény kecskeméti hitelpontjában, hogy kölcsönhöz jussanak.

Úgy akartak pénzhez jutni, hogy az igényelt összeget ténylegesen nem akarták visszafizetni és lehetőségük sem volt erre. A terheltek mindegyike 30 havi futamidőre 1 – 1,5 millió forint kölcsönhöz akart jutni.

A munkahellyel és rendszeres jövedelemmel ténylegesen nem rendelkező hitelfelvevők különböző cégeket jelöltek meg valótlanul az ügyfél információs adatlapon, volt aki takarítóként, hentesként, targoncásként, vagy éppen sövényvágóként dolgozott a kitöltött papírok szerint. Hogy igazolják a fizetőképességüket, még hamis munkáltatói igazolásokat is beadtak a cégek nevében.

Többen ezen felül a munkabér átutalásról hamis bankszámla kivonat másolatot is csatoltak, igazolandó a havi jövedelmüket vagy akár a cafeteria jóváírást. A pénzügyi vállalkozás két kivétellel felismerte a vádlottak csalárd szándékát a dokumentumok felülvizsgálata során.

Két esetben azonban helyt adtak a kérelemnek, s 1,2 illetve 1,5 millió forintot folyósították a kölcsönvevőknek, akik a mai napig nem kezdték meg a kölcsönök törlesztését. Az ügyészség két férfit csalás bűntette, 40 személyt pedig csalás bűntettének kísérlete miatt állítja bíróóság elé, valamennyiüket emellett hamis magánokirat felhasználásának vétségével is vádolja.