Ő mindent megpróbált

Miért nem akkor vonult ki a teremből, amikor az ukrán segélyről beszéltek, ha a stratégiai kérdés az volt, hogy ne kezdje meg a tárgyalásokat Ukrajnával az EU, kérdezte a Bloomberg újságírója.

Miért nem akkor vonult ki a teremből, amikor az ukrán segélyről beszéltek, ha a stratégiai kérdés az volt, hogy ne kezdje meg a tárgyalásokat Ukrajnával az EU, kérdezte a Bloomberg újságírója. Orbán erre azt mondta:

a magyar miniszterelnök kimenni tud, maradjunk abban, hogy kimentem. Lehetővé tettem, hogy Magyarország fenntartsa az álláspontját, ne értsen egyet a meghozandó döntéssel, és a döntés megszülessen.

Mindent megpróbált, hogy ne szülessen meg ez a döntés, azt próbálta elmondani, hogy ugyanígy álltak szemben a migráció kérdésében is. A migrációnál is mindent megtett, hogy meggyőzze őket, hogy meghozzák azokat a döntéseket, amikből„ nagy baj lett”.

Most mindenki a magyarok ellen van, de be fogják látni, hogy ez egy rossz döntés

– hangsúlyozta. Orbán szerint nem az a veszély fenyegetett, hogy egy rossz döntés születik, az volt a kérdés, hogy a magyarokat belekényszerítik-e ebbe, és nekünk is felelősséget kell vállalnuk érte. Meg kellett találnia a kiutat, hálás a német kancellárnak, hogy ezt a megoldást felvetette.

Magyarországnak nem az a célja, hogy blokkoljon dolgokat, hanem az, hogy Brüsszelben jó döntések szülessenek, folytatta, és Orbán szerint nem kérdés, hogy egy-egy tagállam akaratát ki lehet kerülni sok ügyben, néhány ügyben pedig nem. Nekünk nem az a célunk, hogy nemeket mondjunk, mondta, de az meggyőződése, hogy Ukrajnának 50 milliárd eurót adni, öt évre, az unió költségvetéséből, az egy rossz döntés.

Adrián Zoltán / 24.hu