Ezek lettek idén az ország legjobb alapítványi és magániskolái

A legjobb 10 között 6 fővárosi iskola található.

Miután néhány napja a HVG közzétette a legfrissebb középiskolai rangsorát, most publikálták a legjobb alternatív vagy magánfenntartású (azaz az összes nem állami és egyházi) intézményt tartalmazó listát is.

A legjobb tíz iskolát tartalmazó lista az alábbiak szerint alakult:

  1. Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola, Budapest III. kerület,
  2. Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, Baja,
  3. Thomas Mann Gymnasium-Deutsche Schule Budapest, Budapesti Német Általános Iskola és Gimnázium, Budapest XII. kerület,
  4. AUDI Hungária Általános Művelődési Központ, Győr,
  5. Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Budapest, V. kerület,
  6. Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium, Eger,
  7. Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskola, Budapest XII. kerület,
  8. Budapest VI. Kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium,
  9. Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium, Budapest IX. kerület,
  10. Kodolányi János Gimnázium, Székesfehérvár

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium egyébként az ország legjobb gimnáziumainak abszolút listáján is sokat javított, idén a 15. lett a tavalyi 32. helyezéshez képest. Az intézményben az éves tandíj egységesen 1,8 millió forint.

A legjobb 10 között 6 fővárosi iskola található, további érdekesség, hogy a Thomas Mann Gymnasium-Deutsche Schule Budapest, Budapesti Német Általános Iskola és Gimnázium tavaly még nem szerepelt az ország 100 legjobb iskolája között, most viszont a matek érettséginek és a matek kompetenciamérés eredményének köszönhetően egyből az 53. helyen nyitott. Az iskolába a beiratkozás 1,135 millióba, a tanév pedig 1,646 millióba kerül.