Orbán és Putyin férfibarátságáról ír a Politico

A magyar miniszterelnök Európa legbefolyásosabb politikusai között.

A magyar miniszterelnök valóban a földrész legbefolyásosabb személyiségei közé tartozik, a maga módján – írta Hvg.hu a Politico cikkét szemlézve. Orbán Viktor a listán bronzérmes lett – azok között, akik a legtöbb kárt okozták Európában a környezetükben. Csak Elvira Nabiullina, Vlagyimir Putyin jegybankára és Carles Puigdemont, a körözött katalán vezető tudta megelőzni, aki a spanyol belpolitika különös játéka folytán királycsináló lett: az ő támogatása segítette hozzá Pedro Sanchezt, hogy miniszterelnök maradhasson.

A Politico szerint a magyar miniszterelnök az utóbbi 13 évben

Putyinnal egyfajta férfibarátságot alakított ki. Mivel közelednek az európai választások és igencsak elképzelhető a szélsőjobb felemelkedése, továbbá zajlik a háború, a magyar erős ember számára adott a lehetőség, hogy továbbra is a közösség kerékkötője legyen. Sőt, még bele is erősíthet, mivel 2024. második felében Magyarország lesz a szervezet soros elnöke – olvasható a Hvg.hu cikkében.

A Politico Donald Tuskot, a lengyel miniszterelnöki poszt várományosát választotta meg a földrész legbefolyásosabb emberének, miután az a jelek szerint 8 év után ki tudta billenteni a hatalomból Jaroslaw Kaczynskit. Giorgia Meloni abban a kategóriában vívta ki az első helyet, hogy 2023-ban kik hajtották végre a legnagyobb változtatásokat a maguk politikai területén. A portál kaméleonnak minősíti az olasz kormányfőt, mert idáig rácáfolt a félelmekre, de aligha felejti el, hogy mit vár tőle szélsőjobbos tábora.