840 diák tanul honvédelmet kötelezően „próbaüzemként”, de nem árulják el, melyik iskolákban

Csak annyit tudni, hogy három köznevelési és három szakképzési intézményről van szó.

142 oktatási intézményben több ezer diák tanul honvédelmi alapismeretek nevű tantárgyat, idén közel négyszázan érettségi vizsgát is tettek belőle. A Magyar Honvédség tájékoztatása szerint viszont további hat iskolában az iskolák szabad órakerete terhére szeptembertől 840 diák tanul egy másik, honvédelem nevű tantárgyat „próbaüzemként”, írja a G7.

A honvédség szerint ez a „kötelező képzés lehetőséget teremt arra, hogy a diákok egy átfogó képet kapjanak a magyar honvédelemmel összefüggő alapfogalmakról, a honvédelem rendszeréről, a haderőnemekről és a haditechnikai eszközökről”.

Az új tantárgy teszttanítása során 840 diákot három köznevelési és három szakképzési intézményben tanítja tíz katonaoktató, „akik a tanítási tevékenységet önkéntes tartalékos katonai szolgálati viszony keretei között végzik, havi fizetésüket ennek a szolgálati jogviszonynak megfelelően kapják”.

Azt viszont nem árulták el, pontosan mely iskolákról van szó, csak annyit, hogy „a hat állami fenntartású iskola elhelyezkedése, az iskolatípusok és iskolaméretek a próbaoktatás tapasztalatainak feldolgozásakor megfelelő információkat adhat a program további fejlesztésére”.

A honvédelem tantárgy keretében a diákok tanulhatnak többek között a lőelmélet alapjairól, haditechnikai ismeretekről vagy túlélési és térkép-, illetve tereptani alapismeretekről is.

Frissítünk!

A honvédség honlapján található  cikk szerint többek között a pomázi Sashegyi Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban és a gödöllői VSzC Madách Imre Technikum és Szakképző Iskolában indult el a honvédelem tantárgy „próbaüzeme”.

Kapcsolódó
Új középiskolai tantárgy jön: a honvédelem
A tantárgy választható lesz, heti egy órában indítják szeptembertől.