5 hónap alatt nem sokat haladt a tankerületi igazgatók elleni nyomozás

Sikkasztás, gazdasági vesztegetés, hivatali visszaélés a gyanú. Gyanúsítottat még egyik ügyben sem hallgattak ki.

Írásbeli kérdést nyújtott be Polt Péter legfőbb ügyésznek két momentumos képviselő (Tompos Márton, Tóth Endre). Érdeklődtek, van-e, vagy 2023. május 11-ét követően volt-e folyamatban büntetőeljárás valamely tankerületi igazgatóval szemben.

Polt Péter az ellenzéki képviselőknek azt válaszolta, az ügyészség rendelkezésére álló nyilvántartás szerint tankerületi igazgatót érintően három ügyben van büntetőeljárás. Sikkasztás miatt a Dunakeszi Rendőrkapitányság, gazdasági vesztegetés, illetve hivatali visszaélés miatt a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomoz.

Mindhárom ügy felderítési szakban van, gyanúsítotti kihallgatásra nem került sor.

A legfőbb ügyész jelezte azt is, hogy a felderítési szakaszban az ügyészség csak felügyeli a nyomozást, irányítási joga csak a gyanúsítotti kihallgatás után lesz, addig a tájékoztatás a nyomozó hatóság irányítójának jogkörébe tartozik.

A dátum azért fontos, mert Tompos képviselő első kérdésére éppen május 11-én kapott választ, amely szinte szó szerint megegyezik a mostanival. A legfőbb ügyész két parlamenti irománya alapján az elmúlt öt hónapban alig haladt a nyomozás.