Felpörögtek az ingatlan árverések a Covid alatti leállás után

Az árverések többsége a legszegényebb háztartások lakásait érinti.

Egy év alatt több mint 21 ezer ingatlan árverése fejeződött be Magyarországon. Az ingatlanok egész összértéke több mint 199 milliárd forint, az épületek többsége pedig 5 millió forintnál is kevesebbet ér – derült ki a Periféria Központ végrehajtásokról szóló elemzéséből, amiből a Telex írt cikket.

A lap emlékeztet, a koronavírus idején a végrehajtások miatti árveréseket leállították, azok tavaly szeptemberben indultak újra. Az azóta eltelt egy évben a végrehajtások és az azok következtében megindult árverezések úgy folytatódtak, mintha a Covid alatti leállás meg sem történt volna. A most megjelent tanulmány szerint egy év alatt 21 ezer befejezett ingatlanárverés történt, amelybe a sikeres, de a sikertelen licitek is beleszámítanak. Az adatból nincs kiszűrve az, hogy sikertelen árverés esetén egy ingatlant másodszor is kitűzhetnek licitre, amit így kétszer számolnak be a rendszerbe.

A kimutatás szerint az ingatlanok többségének értéke ötmillió forint alatt van, de előfordulnak 10 ezer forintos kikiáltási áras épületek is. Vagyis az árverések többsége a legszegényebb háztartások lakásait érinti.

Az árverések iránti alacsony keresletet jól mutatja, hogy a licitek majdnem felében egyetlen ajánlat sem érkezett az ingatlanokra. De még a befutó ajánlatoknak is majdnem a fele a kikiáltási árnál kisebb összegű. Ha végül ennyiért megy el a ház vagy a lakás, akkor az adósok pórul járnak, a becsült értéktől való eltérést ugyanis egyszerűen elveszítik, írja a Telex.

A 21 ezer végrehajtási ügy közül volt olyan, ami még 1995-ben kezdődött, egyharmaduk pedig a 2008-as válság utáni időszakból származik. A legtöbb viszont az utóbbi évek végrehajtásainak eredménye, kimagaslóan sok ügy volt 2020-ban és 2021-ben.

Kiderült az is az elemzésből, hogy a legszegényebb településeken több mint négyszer annyi árverés van, mint a leggazdagabbakon, miközben a kikiáltási ár a másik kilencede.

Kapcsolódó
Zavaros tartozás miatt árverezték Köves Slomóék állami pénzből épülő színházának egy részét
A hitközség ingyen kapott egy irodaházat, a kormány az átalakítását is támogatta, ám közben az EMIH ráterhelt az épületre egy komoly tartozást.