Három évet kértek a sofőrre, aki áthajtott az út szélén fekvő ittas férfin, majd lazán továbbhajtott

A 65 éves férfi a helyszínen meghalt. Az ügyészség örökre eltiltaná a vezetéstől a sofőrt.

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt állítja bíróság elé a Debreceni Járási Ügyészség azt a férfit, aki áthajtott egy út szélén fekvő emberen, majd segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség közleménye szerint az elkövető 2021. december 14-én, 21 órakor, Debrecenben vezetett, esti látási viszonyok között, egy jól megvilágított útszakaszon.

Amikor a sofőr egy kapubejáróval ellátott útszakaszhoz ért, nagyfokú figyelmetlensége miatt későn vette észre a férfit, aki miután ittasan kilépett az ingatlanról, még korábban elesett. A sofőr közel 50 km/h sebességgel áthajtott a fekvő férfin a kocsi jobb oldali kerekeivel.

A tettes az ütközéskor fékezett, és a döccenést is észrevette, amit kormányzással próbált korrigálni. Bár észlelte a közúti balesetet, nem állt meg, és nem győződött meg arról, hogy van-e segítségnyújtásra szoruló sérült. Az elütött 65 éves áldozata olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A nyomozás során a szakértő megállapította, hogy 40 méter távolságból már emberi alakként lehetett észlelni a földön fekvő férfit, akit a sofőr későn vett észre. Az elkövető a cselekményével megszegte a haladási sebességre és segítségnyújtási kötelezettségre vonatkozó közlekedési szabályokat.

Az ügyészség három év börtönt, három év közügyektől eltiltást, és végleges közúti járművek vezetésétől eltiltást kért a sofőrre előkészítő ülésen történő beismerés esetére.