Ujhelyi: a Booking magyar partnercégei holnapra megkapják az elcsúszott kifizetéseket

A politikus szerint egy több mint két éve előkészített könyvelési és számviteli szoftvercsere miatt csúsztak a kifizetések.

Ujhelyi István az Európai Parlament közlekedési és turizmus szakbizottságának egyik vezetőjeként, valamint az ENSZ turisztikai világszervezetének uniós nagyköveteként tárgyalásokat folytatott a Booking.com felelős vezetőivel, amelyek érdemben hozzájárultak ahhoz, hogy holnapra (augusztus 14-re, a szerk.) a mintegy huszonkétezer magyar partnercég szinte kivétel nélkül megkapja az elcsúszott kifizetéseket, csütörtökre pedig visszaálljon a rendszeres és remélhetőleg hibamentes működés – közölte az európai parlamenti képviselő nyílt levelében. Hozzátette, ha a neki tett ígéret ellenére mégsem rendeződik a tartozások kifizetése, EU-s intézményi lépéseket tesz.

A politikus kifejtette azt is, hogy a Booking.com kifizetési nehézségeit nem pénzügyi- vagy menedzsmentválság, hanem technikai felkészületlenség okozta. Egy több mint két éve előkészített könyvelési és számviteli szoftvercsere miatt csúsztak a kifizetések, a korábbi informatikai rendszer a partnerhálózat ugrásszerű növekedését és a nyári szezon terheltségét már nem bírta, az új rendszert pedig még nem tudták megfelelően működésbe állítani – írta Ujhelyi, aki az ügyben az illetékes vezérigazgató-helyettessel, a Közép-Kelet európai régió felelősével, a brüsszeli és budapesti irodavezetőkkel, a számítástechnikai háttérért felelős személlyel is tárgyalt, valamint személyes konzultációkat folytatott az érintett magyarországi vállalkozások egy részével és a szakmai szervezetek vezetőivel is. Ezzel összefüggésben az Index egy bloggerre hivatkozva arról írt, hogy a Booking.com körül kialakult káosz oka a SAP-átállás volt.

Ez nem jelenti azt, hogy a Booking.com felmenthető az ügyben, vagy a vezetését nem terheli felelősség – közölte Ujhelyi István, aki szerint azonban „nem lehet azonnal zsigerből fenyegetni és hecckampányt indítani primitív politikai érdekek mentén”. Feltehetően itt arra utalt, hogy a Fidesz korábban hatósági vizsgálatokat követelt a Booking ellen. A „politikai szereplőktől érkező fenyegetéssel semmi nem oldódik meg,”, sőt, épp az volt a magyar érdek, hogy a multicég helyzete is mielőbb rendeződjön, hiszen, ha jól működik a rendszer, az a magyar beszállítóknak is hasznot hajt.