Újabb akkumulátorgyár épül Magyarországon, ezúttal Nyíregyházán

1,5 kilométerre a legközelebbi lakott területtől.

Mintegy 580 milliárd forint értékű beruházással Nyíregyházán építi fel első európai üzemét a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai Sunwoda – jelentette be Szijjártó Péter. Az MTI szemléje szerint a külügyi és külgazdasági miniszter arról tájékoztatott, hogy a cég az első ütemben 93 milliárd forintos beruházást hirdetett meg, de a projekt értéke a többi építési szakasszal, hosszú távon el fogja érni az 580 milliárd forintot, s így több ezer munkahelyet teremt majd Nyíregyházán.

Ez az idei évben bejelentett legnagyobb beruházás eddig. Ez a harmadik olyan beruházás idén, amely egymilliárd euró fölötti értéket képvisel

– mondta a miniszter, aki szerint az elektromos autóipar nagy gyárépítései fogják meghatározni, hogy hol lesz gazdasági növekedés és hol nem.

Az 1997-ben alapult cég a világ tíz legnagyobb, elektromos járművekhez akkumulátort gyártó cég egyike, a kilencedik pozíciót elfoglalva. Ezzel a világ tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója közül már öt jelen lesz hazánkban, amelyek világpiaci részesedése 49,4 százalék a szektorban. A Tier 1 minősítésű autóipari akkumulátorgyártó vállalat első európai gyártóbázisa lítium-ion energiaforrásokkal látja majd el Nyíregyházáról a kontinens ismert autóipari szereplőit.

A Portfolio a Reutersre hivatkozva azt írja,

a létesítmény mintegy 1,5 kilométerre lesz a legközelebbi lakott területtől, de ígéretük szerint zajvédő falakat is telepítenek.

Az építkezés jövőre indul, és a tervek szerint 2025 legvégén kezdődik el a termelés.

Idén májusban Szijjártó egy újabb debreceni akkumulátorgyár megépítését jelentette be: itt hozza létre első, egymilliárd eurós európai üzemét a kínai Eve Power. A Komárom-Esztergom megyei Ácson ennél is nagyobb, 1,3 milliárd eurós katódgyárat épít a Huayou Cobalt. Ezek európai szinten is kiemelkedő értékű beruházások, nem beszélve arról, hogy az egész kontinens messze legnagyobb, folyamatban lévő kínai beruházásnak is Magyarország ad otthont. A piacvezető CATL Debrecenben épülő akkumulátorgyárának összértéke 7,6 milliárd eurót tesz ki: tavaly csaknem ekkora értékben áramlott kínai működőtőke egész Európába.

Az akkuipari beruházások költségeinek átlagosan 10 százalékát a magyar kormány állja. Azt egyelőre nem tudni, hogy a nyíregyházi akkugyár részesül-e állami támogatásban.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után azt a választ kaptuk a kínai akkugyártó cég sajtóügynökségétől, hogy mivel az állami támogatás mértéke az Európai Bizottság előzetes jóváhagyásához kötött, így a Sunwoda csak a jóváhagyás után tudja megosztani a nyilvánossággal, hogy mennyi állami támogatást kaphatnak.