Bod Péter Ákos: Orbán Viktor GDP-célja nem terv, hanem vágy

A szép jövőről már a tervgazdaságban is könnyebb volt beszélni, mint a valóságról.

Megkérdezte a Portfolió Bod Péter Ákos, közgazdászt Orbán Viktor hétvégi, tusványosi beszédéről. Ebben ugyanis a kormányfő több gazdaságpolitikai kijelentést is tett, ez elemezte a korábbi MNB-elnök, egyetemi tanár.

Arra a felvetésre, hogy vajon mennyire reális az az kijelentés, miszerint 7 év alatt megduplázná 160 ezer milliárd forintra a magyar GDP-t Orbán, a közgazdász azt mondta: nehéz az ilyen politikusi célokat szakmailag elemezni, mert ezek inkább vágyak, és nem annyira tervek. Arról is beszélt ennek kapcsán Bod Péter Ákos, hogy a jövőről azért könnyebb beszélnie a kormányfőnek, mert a jelen problémásabb, szép célokat ezért hálásabb kitűzni a közönség előtt, ez a tervgazdaságban is így volt, tette hozzá.

Arra is felhívta a figyelmet Bod Péter Ákos, hogy szeretik a kormányzati szereplők a GDP-t villogtatni, ugyanakkor a fogyasztási adatokban nem áll jól az ország, és a hozzáadott értékű mutatókban sem. „A GDP keveset mond arról, hogy az ország milyen pályán van” – fogalmazott a közgazdász.

A kormányfő beszédéről még azt mondta Bod Péter Ákos, hogy az politikai beszéd volt, de gazdasági stratégiát is meg kellene alkotni végre.

Orbán Viktor idei tusványosi beszédét itt közvetítettük.