Meghalt az 1952-ben született világhírű magyar négyesikrek egyik tagja

Csordás László hetvenegy évet élt.

Meghalt a világhírű magyar négyesikrek egyik tagja, Csordás László.

László, István, János és György Kaposváron született 1952. május huszonnegyedikén a nagytoldipusztai erdész és felesége gyermekeként.

Egyikük, István már 2004-ben meghalt, az életben maradt fivéreket 2021 karácsonya előtt látogattuk meg Kaposváron, és írtunk róluk riportot.

Ott is felelevenítettük, hogy annak idején Rákosi Mátyás „vállalta” a mind a négy fiú keresztapaságát, majd a kommunista hatalom a mindenhatóságát bizonyítandó állami gondozásba vette a koraszülött gyerekeket, akik csak 1955-ben kerültek haza szüleik és másik három testvérük mellé.

A sajtó végigkövette a fiúk sorsát, a katonaság alatt propagandafilmet is forgattak róluk.

Farkas Norbert / 24.hu – Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar fotográfus, érdemes és kiváló művész a Csordás-ikrekről készített 1955-ös felvétele előtt. Interjú az Eötvös10 Művelődési Házban, ahol a Keleti90 kiállítás megnyitó előtt beszélgettünk. Fotó: Farkas Norbert

Jancsi erdész akart lenni, Pista orvos, végül mindketten karosszérialakatosnak tanultak, aztán a Volánnál kaptak állást. Laci hivatásos katonának készült, de kiugrott a seregből, előbb árukihordó lett, majd kalauz, végül ő is a Volánhoz igazolt jegyellenőrnek. Egyedül Gyuri valósította meg gyerekkori munkaálmát: ő szobafestőnek vágyott, az is lett, sőt, „létráról ment nyugdíjba”.

Az ikrekről 1955-ben Keleti Éva készített megrendítő fotót, majd hatvannégy évvel később, 2019-ben újra felkereste és ismét lefényképezte őket Kaposfüreden.

A Csordás-ikrek 2021-ben
Ez történt az 1952-ben született, világhírű magyar négyes ikrekkel
Csordás János, Csordás György, Csordás László, Csordás István. Riport Kaposvárról.