Sarka Kata férje akkora profitot vett ki cégéből, mintha egy aranybányát üzemeltetne

Egy apró kis bulvároldalról van szó, mégis 900 milliós osztalékot fizetett.

Épp egy évvel ezelőtt írtunk Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília elképesztő profitbányájáról, amely azért szúrt szemet, mert dacára, hogy egy viszonylag alacsony látogatottságú bulvárportál kiadójáról van szó, brutálisan magas, 85 százalékos profitrátát ért el a Top News Hungary 2021-ben. Ez az jelenti, hogy 100 forintnyi bevételből 85-öt zsebre tudtak tenni a celebtulajdonosok, ami a hazai médiapiacon igazi kuriózum. A gazdasági csodát csak tetézte, hogy a cég mindössze nyolc alkalmazottal ért el tavaly több mint 1,56 milliárd forintnyi árbevételt, ebből 1,33 milliárdnyi adózott eredményt tudott realizálni, a nyereséget pedig a tulajdonosok – a jegyzőkönyv szerint – a május 31-ei taggyűlésen hozott döntés nyomán osztalék formájában ki is utalták maguknak.

A gazdasági csoda Sarka Kata környékén úgy tűnik, nem ritka.

A media1.hu most arról ír, hogy még ennél is nagyobb profitrátával dolgozik az acnews.hu, amelynek 2020-ban lett a tulajdonosa Sarka Kata férje, a kormánybarát őrző-védő céget, a Valtont vezető Bessenyei István. A cég már tavaly májusban is meghökkentő eredményeket közölt: miközben az oldal látogatottságát a Gemius nem is méri, és a Facebookon mindössze 1.300 követővel rendelkezik, a 2021-es évben 1,16 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 1,01 milliárd forint nyeresége volt, amiből 725 milliós osztalékot vehetett fel a cégben 95 százalékos tulajdoni aránnyal rendelkező Bessenyei.

Az acnews.hu 2022-ben is aranybányának bizonyult. A portál – amelynek tematikája feltűnően hasonló a már említett twn.hu bulvároldaléhoz – a 2022-es mérlege szerint

Hogy ez miből jött össze, arra a kiadó pénzügyi beszámolója nem igazán ad magyarázatot. Ráadásul az AC News a tavalyi évben mindössze 6 főt foglalkoztatott. A hirdetési felületeiket viszont ugyanaz a cég értékesíti, mint a twn.hu-ét.

A pénzügyi beszámolóból kiderül: a tulajdonosok 900 milliós tételben vették ki az osztalékot.

Kapcsolódó
Gazdasági csoda: Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília milliárdos profitbányája még a Holdról is látszik
Brutálisan magas, 85 százalékos profitrátát ért el egy kis budai médiacég 2021-ben. Megmutatjuk, hogy a celebtulajdonosok által jegyzett bulvárkiadó sikere miért lóg ki minden épeszű és piaci magyarázatból.