Lejár a határidó, hétfő éjfélig adható be az szja-bevallás

Néhány kivételtől eltekintve automatikussá válik a bevallás, ha az adózó nem tesz semmit

Eddig több mint 2,3 millióan nézték meg a tervezetüket. Tállai András, a  pénzügyi tárca államtitkára az MTI-nek azt mondta, már 5,2 millió embernek van elektronikus tárhelye, ami megkönnyíti az adóbevallással kapcsolatos teendőket.

Hétfőig lehet átnézni, kiegészíteni, módosítani, elfogadni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített tervezetet. Aki egyetért az abban foglaltakkal, nem tesz semmit –  kivéve az áfás magánszemélyeket, az egyéni vállalkozókat, és az őstermelőket – annak május 22-ével automatikusan bevallássá válik a tervezete.Tállai András közölte, az elektronikus tárhellyel nem rendelkező adózók, akik kérték az szja-bevallási tervezetük postázását, május elejéig azt megkapták a NAV-tól. Akiknek visszajár a befizetett adóból, vagy akiknek a bevallási tervezetben fizetendő adó szerepel és részletfizetést kérne, a bevallási tervezethez mellékelt személyre szabott kiegészítő nyilatkozatot is ki kell töltenie és vissza kell küldenie az adóhatóságnak május 22-ig.

Az szja befizetésekor az adóazonosító jelet vagy adószámot az átutalás vagy csekk „közlemény” rovatában kell feltüntetni, e nélkül a NAV a befizetett összeget csak késve tudja a befizetőhöz kapcsolni. Az államtitkár kiemelte, a személyi jövedelemadót többféle kedvezménnyel lehet csökkenteni, de még mindig sokan vanak, akik nem veszik igénybe az adójóváírást.

A civil szervezeteknek, a vallási közösségeknek és a Nemzeti Tehetség Programnak felajánlható 1+1 százalékokról szóló rendelkező nyilatkozat is a NAV eSZJA-felületén adható be legegyszerűbben hétfő éjfélig. A NAV 5,5 millió szja-bevallási tervezetet készített el, amelyből több mint ötmillió bevallás érkezett tavaly. Közülük 4,5 millió magánszemély, mintegy 480 ezer egyéni vállalkozó, csaknem 17 ezer áfás magánszemély, és négyezer őstermelő.