Válaszolt Győrfi Pálnak az egészségügy súlyos rendszerhibájára figyelmeztető orvos

A kollegialitás hiánya miatti csalódottságát félretéve.

Ahogy arról korábban a 24.hu is beszámolt, az egészségügy súlyos rendszerhibájára hívta fel a figyelmet keddi Facebook-posztjában Spányik András, a MedSpot Alapítvány alapítója, az orvosszakmai csapat vezetője, miután későn értek ki a mentők édesanyja férjéhez, aki időablakos stroke-ot szenvedett.

Történetére a Telex megkeresésére Győrfi Pál reagált az Országos Mentőszolgálat nevében, aki egyebek mellett azt írta, „a Facebookon terjedő bejegyzés írójának negatív következtetései megalapozatlanok, a történethez kapcsolt, a betegek bizalmának alaptalan megingatására alkalmas megjegyzéseket a lehető leghatározottabban visszautasítjuk!”

Spányik erre csütörtökön a kollegialitás hiánya miatti csalódottságát félretéve válaszolt Győrfinek.

Az OMSZ szóvivőjének címzett nyílt levelét azzal kezdte,

ugyan levelében erre nem tért ki, de kedves rokonunk kielégítő állapotban van és nagyon bizakodunk benne, hogy hamarosan jobban lesz, és megfelelő rehabilitációval visszanyeri a stroke miatt elvesztett funkcióit.

A rendszerhibára figyelmeztető orvos feltételezi, hogy szándékaik egyeznek, és neggyőződése, hogy hozzá hasonlóan Győrfi Pál is a betegek érdekében cselekszik, munkája, hivatása az emberi életek megmentéséről szól minden nap.

Hozzátette ugyanakkor, sajnos nem kapott választ arra a kérdésre, hogy miért nem indították az ügyeletes orvos hívására azonnal a néhány percre lévő esetkocsit, miért kellett ismételten rádión értesíteni az ügyeletes kollégának a központot, és miért telt el az értesítéstől az OMSZ elmondása szerint is oly sok felesleges perc az érkezésig?

Második pontként azt írta,

sajnos nem kizárólag saját ügyem okán írtam, hanem a kollégák és magánemberek által tapasztalt rendszeres hibákra szerettem volna felhívni a figyelmet. A bejegyzésem gyors terjedése és a hozzá kapcsolt, alatta felsorolt hasonló történetek arról tanúskodnak, hogy sok ember észlel hasonló nehézségeket.

A nyílt levélben leszögezte: nem volt szándéka a betegek bizalmának megingatása, konstruktív szándékkal, elkeseredettségében osztotta meg tapasztalataimat és hangosította ki sok más ember véleményét, tapasztalásait. „A kollégáim munkája és lelkesedése minden nap számos emberéletet ment meg. A magyar mentőszolgálat- ahogy ezt Ön is írta- kimagasló teljesítményekre képes és remekül képzett szakemberekből áll. Ne hagyjuk, hogy ez az érték veszélybe kerüljön” – folytatta.

Spányik reméli, visszajelzése és a hozzá kapcsolt rengeteg hasonló történet is hozzájárul egy még hatékonyabb mentőszolgálat fejlesztéséhez.