Levágta és csonkolta a fűrészgép egy asztalos tanuló ujjait

180 ezres pénzbüntetést kapott a munkáltató.

Pénzbüntetésre ítélte büntetővégzésében a Kecskeméti Járásbíróság azt a foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó veszélyeztetéssel vádolt 49 éves férfit, akinek a felelőtlensége miatt horrorisztikus balesetet szenvedett egy diák.

A Kecskeméti Törvényszék tájékoztatása szerint a férfi szakképzési munkaszerződés keretében foglalkoztatta műhelyében a bútorasztalosi tanulmányait folytató tanulót. Az egyik tavaly áprilisi hétvégi munkavégzés során a férfi különböző lécek fűrészgéppel történő méretre vágásával bízta meg a tanulót.

A munkafeladat kiadását követően távozott a műhelyből, a tanuló pedig a ráosztott munkát önállóan, folyamatos felügyelet nélkül végezte. A tanulói munkavégzés során nem volt biztosított a szükséges folyamatos szakmai irányítás és felügyelet, továbbá a férfi – mint munkáltató – nem győződött meg arról sem, hogy a tanuló alkalmas-e erre a feladatra.

A tanuló kesztyűt vett fel a munkavégzés során, mert szálkásnak ítélte meg a megmunkálandó faanyagot. Ez azonban a vonatkozó előírás alapján tilos a fűrészgép használata során. A munkafolyamat alatt az egyik léc megakadt  fűrészgépben. A tanuló ezt – a munkabiztonsági előírásokat megszegve – nem tolófa használatával, hanem kézzel igazította meg.

Ennek során a kesztyű beakadt a fűrészgép alkatrészébe, aminek következtében a gép levágta a tanuló jobb kezének kisujját, valamint csonkolta a gyűrűs, középső és mutató ujjának első ujjpercét. A bíróság tárgyalás nélkül 180 ezres pénzbüntetésre ítélte a munkáltatót. A döntés jogerős.