Nem adja fel a légiutasadó bevezetését a XVIII. kerület

A Kúria megsemmisítette az önkormányzat rendeletét, de tovább próbálkoznak.

Amint beszámoltunk róla, a Kúria a fővárosi kormányhivatal beadványára visszamenőlegesen megsemmisítette a légiutasadót bevezető XVIII. kerületi önkormányzati rendeletet. Az ellenzéki vezetésű kerület érveiről és a kormányhivatal reakciójáról korábban itt írtunk.

A döntésre most Szaniszló Sándor, a kerület DK-s polgármestere is reagált. Azt írta, a legfontosabb, hogy a Kúria nem zárta ki, hogy a városrész települési adót vethessen ki a reptéri utasforgalom után, ugyanakkor felsorolt egy tucatnyi, pontosításra váró szabályozási elemet.

Az előírt feltételeknek a következő hónapokban eleget fogunk tenni, és újra beterjesztjük a települési adó kivetését a képviselő-testület elé

– közölte, hozzátéve, hogy a Pestszentlőrincen és Pestszentimrén élők szenvedik el legnagyobb mértékben a repülőtéri forgalom miatti zaj- és egyéb környezeti ártalmakat, így az adó jogos kompenzáció a helyben élők számára. A bevételt a környezeti hatások enyhítésére, régóta esedékes kerületi fejlesztésekre és az itt élő családok támogatására fordítanák.

A Kúria előzőleg azt közölte, a megsemmisített rendelkezések a normavilágosság követelményét több szempontból sértő adójogi szabályozást tartalmaztak. A több önkormányzat illetékességi területéhez tartozó repülőtér esetében a rendelet nem határozta meg, hogy az adóalany adókötelezettséget keletkeztető utazása – érkezése, indulása, transzferje, tranzitja – hol tekintendő végrehajtottnak. Emellett az adófizetési kötelezettség teljesítésének módját, esedékességét, az adómentesség igazolásának módját, a beszedett adó és az adómentességi jogcímek nyilvántartásának és bizonylatolásának szabályait, valamint az adó külföldi pénznemben megállapításának szabályait nélkülöző rendelet jogbizonytalanságot eredményezett az adóalanyok és az adó beszedésre kötelezettek körében.