Kukában tolta haza a 40 kilós éles gránátokat egy fémeket gyűjtő férfi, majd betette a nappaliba

Három évet kértek a bűnösségét beismerő borsodi férfire. Megígérte, hogy ha legközelebb ilyesmit talál, akkor majd szól a rendőröknek.

Vádat emelt a Kazincbarcikai Járási Ügyészség egy 22 éves férfi ellen, aki egy kukában tolt haza két második világháborús tüzérségi romboló gránátot.

Jogg Zzsolt, a  Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy három év börtönt és három év közügyektől eltiltást kértek a büntetett előéletű vádlottra előkészítő ülésen történő beismerés esetére azzal, hogy a korábbi 1 év 2 hónap felfüggesztett szabadságvesztés büntetését is rendeljék el vele szemben.

A borsodi férfi talált két rozsdás, “bombaszerű” tárgyat a lakóhelyén lévő patakparton. Két nap múlva visszament a helyszínre, és a tárgyakat egy kerekes kukában hazavitte, majd betette a nappaliban az ablak mellé, hogy később elpasszolja a méhtelepen.

Az otthon tárolt robbanószerekről a férfi nagynénje értesítette a rendőröket. A tárgyakról kiderült, hogy második világháborús cseh gyártmányú, ki nem lőtt tűzérségi romboló gránátok. A robbanószerek egyenként negyven kilogramm súlyúak voltak, és élesnek minősültek.

Az ügyész elmondta még, hogy a férfi beismerte a bűnösségét és azt mondta, hogy nem tudta, hogy ezeknek ilyen hatása van. És azt is megígérte, hogy legközelebb szól majd a rendőröknek, ha ilyesmit talál.

Amennyiben a szabálytalan mozgatás és tárolás miatt a gránátok felrobbannak, a ház gránáttárolásra használt része romba dől és az ott tartózkodók életüket vesztik, emellett a robbanás harminc méteres sugarú körben képes lett volna életveszélyes sérüléseket okozni.

A közlemény szerint a robbanóanyagot tűzszerészek a közeli homokbányába szállították és megsemmisítették. Az ügyészség a büntetett előéletű vádlottal szemben börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.