Nyolc kiló volt a két és fél éves csepregi kisfiú, amikor meghalt – vallottak a szülők

Életfogytiglant kaphatnak a minősített emberöléssel vádolt többgyermekes huszonéves szülők, akiknek újabb gyermekük született az eljárás alatt. Csak erős idegzetűeknek!

Különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés és négyrendbeli kiskorú veszélyeztetés miatt állítja bíróság elé a Vas Vármegyei Főügyészség azt a többgyermekes huszonéves házaspárt, akik hónapokon át éheztették és verték a két és fél éves kisfiukat Csepregen. A kisfiú gyakorlatilag elsorvadt, értesüléseink szerint mindössze nyolc kiló volt, amikor meghalt.

De nemcsak vele, hanem a nevelésük alatt álló gyermekekkel is borzalmasan bántak. Egy lánccal bezárt szobában tartották őket, és csak levegőzni jöhettek ki. Az ételt beadták nekik a szobába, de azt már nem ellenőrizték, hogy megeszik-e, vagy éppen rákenik a falra, ahogy a fekáliát is.

A kisfiú holttestét tavaly február nyolcadikán találták meg egy csepregi családi házban. A többgyermekes családfő megpróbált végezni magával a történtek után, de megmentették az életét.

A vádirat szerint a házaspár nemcsak bántotta a két és fél éves kisfiút, de legalább négy hónapon át nem táplálta rendesen. Ezen időszak alatt a gyermek  teljesen lesoványodott, izomzata elsorvadt. A szülők észlelték a leépülését, és a sorvadását, de nem érdekelte őket.

A szoba hideg padlózatán egy pelenkában, ruha nélkül fekve hagyták aludni, és hónapokig tudatosan elmulasztották a táplálását, ami a gyermek testi leromlásához, továbbá gennyes tüdőgyulladás kialakulásához vezetett.

A gyanúsítottak észlelték a gennyes tüdőgyulladás tüneteit, illetve a gyermek romló állapotát, de ennek ellenére sem kértek segítséget, és orvoshoz sem vitték. Mindezek következtében a fiúcska február hetedikén éjjel meghalt. Halála megfelelő gondozás, ápolás és ellátás esetén elkerülhető lett volna. A kisfiú fizikálisan és mentálisan leépülve,teljesen elsorvadva, pokoli fájdalmak közt halt meg. Mindössze nyolc kilót nyomott, és több tucat külsérelmi nyom volt rajta.

A házaspár a gyermekeik közül négy másiknak sem biztosította a legalapvetőbb higiéniai feltételeket. Nem takarították rendesen a szobájukat, a padlózat, a fal és a gyermekek ágya szeméttel, rothadó ételmaradékkal, vizelettel és széklettel volt szennyezett, ezért fertőzésveszély állt fenn.

De ez sem tántorította el őket attól, hogy újabb gyereket vállaljanak. Értesüléseink szerint ugyanis a fiatal nő újabb gyermeknek adott életet az eljárás alatt. Úgy tudjuk, hogy a fiatal pár részbeni beismerő vallomást tett a nyomozati szakban. Az ügyészség fegyházbüntetést és közügyektől eltiltást kért a minősített emberöléssel vádolt párra azzal, hogy vonják meg a szülői felügyeleti jogukat, és tiltsák el őket a foglalkozásuktól is. Ha a bíróság bűnösnek mondja ki őket, akkor akár életfogytiglant is kaphatnak.